V úterý minul Zemi desítky metrů velký asteroid. Pravděpodobnost srážky byla podle astronomů nízká

V úterý 1. září v 18:12 proletěl kolem Země v těsné blízkosti asteroid. Přiblížil se k planetě zřejmě na pouhých 120 tisíc kilometrů, což je pouhá třetina vzdálenosti Měsíce od Země.

Asteroid s názvem 2011 ES4 patří k větším tělesům, která se k naší planetě těsně přiblížila –⁠ má rozměry mezi 22 a 49 metry, což je přibližně dvojnásobek rozměrů objektu, který byl původcem Čeljabinského meteoru.

Stopa Čeljabinského meteoru
Zdroj: Sandia Labs/ Olga Kruglova/ CC BY-NCND ..0

Pokud by se asteroid 2011 ES4 dostal do atmosféry, způsobil by zřejmě něco podobného jako ten čeljabinský 15. února 2013; tedy jen omezené škody, ale žádné opravdu vážné apokalyptické následky, popisuje Německé centrum pro kosmický výzkum. Čeljabinský meteoroid a jeho exploze v atmosféře vedly ke zranění asi 1500 osob, nejčastěji sklem z rozbitých oken, poškodil také několik stovek budov. 

Dráha asteroidu 2011 ES4
Zdroj: NASA JPL

Asteroid byl pozorován jen velmi krátce, takže není úplně jasné, kde se bude na obloze nalézat ani jak blízko se přiblíží. „Nevíme, kam by měl v případě srážky dopadnout,“ uvedla Jana Tichá z observatoře Kleť. Ta podotýká, že stále ještě neexistuje žádný centralizovaný systém varování před takovými potenciálně nebezpečnými tělesy z vesmíru.

Podle NASA měl asteroid proletěl kolem Země ve vzdálenosti 792 tisíc fotbalových hřišť:

Letos už se na podobnou vzdálenost k Zemi přiblížilo asi šest desítek těles menších rozměrů. „Vesmír je naštěstí relativně prázdný a statisticky nemusí dojít za existenci lidské civilizace k takovému nárazu, jaký se odehrál před 65 miliony lety a zničil dinosaury,“ uvedl německý astronom Manfred Gaida.

Asteroid 2011 ES4 patří k takzvaným blízkozemním planetkám typu Apollo, což znamená, že se většinu času nachází za oběžnou dráhou Země. Podobných těles zná astronomie přibližně deset tisíc. Mezi nejznámější objekty tohoto typu patří čtyřkilometrový Toutatis, který se k Zemi přibližuje každé čtyři roky –⁠ naposledy to bylo roku 2016 na stonásobek vzdálenosti Měsíce od Země.

Planetka Toutatis
Zdroj: NASA

Příští setkání bude těsné

Také asteroid 2011 ES4 se k Zemi na své cestě vesmírem zase vrátí –⁠ roku 2055 by se podle výpočtů měl přiblížit k naší planetě velmi těsně, jen na pouhou desetinu vzdálenosti mezi Měsícem a Zemí.