USA se zatím bez Ruska v kosmu neobejdou. Američan poletí Sojuzem ještě na podzim

Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) poletí Sojuzem americký astronaut ještě letos na podzim. O zakoupení místa na ruské lodi se dohodly americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a ruský Roskosmos. Americká strana zaplatí přes 90 milionů dolarů (přibližně 2,3 miliardy korun), sdělila agentuře TASS mluvčí NASA.

NASA nejprve sdělila, že dokončila jednání s Roskosmosem „o získání jednoho dodatečného místa na Sojuzu, který bude vypuštěn na podzim“. V oznámení ale americká vesmírná agentura neupřesnila, s jakým výsledkem rozhovory dopadly.

Na dotaz agentury TASS mluvčí NASA Stephanie Schierholzová upřesnila, že místo pro jednoho člena posádky bude na podzim stát přes 90,25 milionu dolarů. V ceně je i nezbytný výcvik, příprava ke startu a operace během letu a přistání. Kromě toho je do nákladů zahrnuta doprava určitého nákladu na stanici i zpět na Zemi a také doplňující služby spojené se startem a s přistáním.

Bez vlastních raket

Jednání mezi NASA a Roskosmosem o vyslání astronauta v říjnu v Sojuzu na ISS zmínil šéf americké vesmírné agentury Jim Bridenstine 1. května. V této souvislosti také připustil možnost letu ještě jednoho astronauta ruskou lodí.

NASA zastavila pilotované lety do vesmíru v roce 2011, kdy zrušila program raketoplánů. Od té doby posádky na ISS a zpět na Zemi přepravují jen ruské lodi Sojuz.

Už 27. května by změnu v této praxi měl přinést start nové kosmické lodi Crew Dragon společnosti SpaceX s posádkou. Půjde zatím o testovací let dvou astronautů Roberta Behnkena a Douglase Hurleye s přistáním na orbitálním komplexu.

Teprve po návratu na Zemi a prověření funkce všech systémů během celé této mise bude následovat „ostrý let“ Crew-1. Termín zatím není určen, ale přípravu na něj už zahájili čtyři astronauti. Tři američtí –⁠ Shannon Walkerová, Victor Glover junior a Michael Hopkins –⁠ a Japonec Soiči Noguči, napsal server Space.com.