Téměř polovina zvířat ve španělských zoo má toxoplazmózu. Nemoc může uškodit záchraně druhů

Španělští vědci pomocí studie v tamních zoologických zahradách zjistili, že téměř polovina zkoumaných zvířat prodělala toxoplazmózu. Experti doporučují, aby zoo přijala opatření, která by šíření nemoci omezila.

Toxoplazmóza je parazitické onemocnění, které způsobuje prvok Toxoplasma gondii. Jedná se o takzvanou zoonózu –⁠ tedy nemoc přenosnou ze zvířat na člověka. Přestože se tato choroba šíří po celé planetě, nemá na první pohled závažné důsledky: člověka o život nepřipraví, probíhá většinou bez klinických příznaků; nebezpečná může být pro plody matek v prvním a druhém trimestru těhotenství.

Toxoplazmózu sice přenášejí nejčastěji kočky, zranitelná je tímto parazitem ale většina teplokrevných živočichů. Na zvířata může mít řadu negativních dopadů, nejčastěji jsou spojené s poruchami rozmnožování.

Španělské vědce z Córdobské univerzity zajímalo, jak moc jsou touto nemocí postižena zvířata v tamních zoologických zahradách. Prozkoumali proto vzorky krve 393 zvířat 91 druhů v několika místních zoo. Výsledky ukázaly, že protilátky na tuto chorobu mělo 42 procent testovaných zvířat –⁠ to znamená, že se s toxoplazmózou během svého života musela setkat. Pozitivní výsledky byly nalezeny ve všech zoologických zahradách.

Zoologické zahrady je nutné lépe chránit

„Z hlediska veřejného zdraví nejsou tyto výsledky příliš znepokojivé, protože mnoho lidí je již imunních a riziko, že se nakazí od zvířat v zoo, je dost nízké,“ vysvětluje Ignacio García, jeden z autorů výzkumu. Problém to ale znamená z hlediska snahy o záchranu ohrožených druhů, které se zoologické zahrady snaží rozmnožovat. Podle Garcíi by zahrady měly přijmout opatření, jimiž by se šíření této nemoci zabránilo.

Doporučuje například lépe chránit zoo před hlodavci –⁠ právě za nimi tam míří zdivočelé kočky, které pak mohou přenést parazita i na chovaná zvířata. Dalším opatřením je lepší starost o potraviny, jimiž jsou zvířata krmena –⁠ například maso by se mělo zamrazovat.