V Brně vyvinuli první český test na koronavirus

Vědcům výzkumných laboratoří Elisabeth Pharmacon se podařilo vyvinout diagnostickou soupravu pro detekci koronaviru SARS-CoV-2. Jedná se o prvního oficiálního českého výrobce zdravotnických prostředků, který s touto soupravou přichází a je připraven zajistit dodávky do českých laboratoří.

Informaci potvrdil pro Českou televizi i náměstek ministra zdravotníctví a šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula. Podle něj nyní musí tuto metodu zkontrolovat Státní zdravotní ústav, jakmile se test ověří, bude se smět začít vyrábět a používat.

Společnost Elisabeth Pharmacon oznámila, že 17. března po intenzivním výzkumu dokončila vývoj soupravy EliGene® COVID19 BASIC A.  Ta má sloužit pro přesnou laboratorní DNA diagnostiku přítomnosti viru SARS-CoV-2 v klinických vzorcích.

Společnost uvedla, že souprava umožňuje přímou detekci viru v jedné zkumavce a cílí na tři nezávislá místa v genomu viru, čímž dostává vynikající detekční citlivost. Navíc obsahuje interní kontrolu pro získání validních výsledků.

„Standardizovaná souprava je vyráběna v laboratořích podle přísné normy ČSN EN ISO 13485: 2016 a splňuje veškeré legislativní požadavky na zdravotnické prostředky in vitro. Zároveň se společnost rozhodla dodržet doporučené postupy WHO,“ píše firma v tiskové zprávě. Společnost je podle profesora Omara Šerého, který je autorem testu, připravena zabezpečit dodávky nejen českým laboratořím, ale uspokojit i poptávku ze zahraničí.

Jak test funguje?

Analýza trvá přibližně hodinu a půl a je využitelná pro většinu běžných laboratorních přístrojů určených pro takzvané RealTime PCR – tedy analýzu v reálném čase. Testovat lze vzorky stěrů z nosohltanu, hlenu, slin, krevního séra i plasmy.