Vyléčil se druhý pacient s virem HIV, oznámili lékaři

Na světě se vyléčil druhý člověk s virem HIV, který způsobuje nemoc AIDS. Muž z Londýna ukončil antiretrovirální léčbu před více než 30 měsíci a jeho testy na přítomnost HIV jsou nyní negativní. Za vyléčením podle lékařů stojí transplantace kostní dřeně, kterou podstoupil kvůli rakovině. S odvoláním na článek ve vědeckém magazínu The Lancet HIV o tom informoval zpravodajský web BBC.

Čtyřicetiletý Adam Castillejo původem z Venezuely podstoupil v Londýně transplantaci kostní dřeně v rámci léčby Hodgkinova lymfomu, což je zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin. Dárce kmenových buněk, které mu byly transplantovány, měl neobvyklou genetickou mutaci, díky níž jsou nositelé imunní vůči viru HIV. Nyní je tak proti HIV chráněn i Castillejo.

Do současné doby je muž z Londýna teprve druhým člověkem po Američanovi Timothym Rayi Brownovi, označovaném jako berlínský pacient, u kterého po skončené léčbě není vir HIV detekován.

U Browna lékaři HIV zjistili v roce 1995 a po jedenácti letech se u něj rozvinula ještě leukémie. V roce 2007 a poté znovu v roce 2008 mu lékaři v Berlíně transplantovali kostní dřeň od dárce s mutací, díky které jsou nositelé imunní vůči viru HIV. Brown ihned po první transplantaci přestal užívat antivirotika a do současné doby u něj testy neodhalily přítomnost viru HIV.

Ani stopy po viru

Původně nebyla identita londýnského pacienta známá, nyní se ale rozhodl ukázat tvář. Informace o jeho pravděpodobném vyléčení byla zveřejněna již před rokem. S definitivním tvrzením, že se vyléčil, byli však lékaři opatrní a oznámili to až nyní, jelikož desítky měsíců po ukončení léčby nemá v krvi, spermatu ani tkáni vir HIV.

„Téměř jistě to představuje vyléčení HIV,“ uvedl vedoucí výzkumu Ravindra Kumar Gupta z Cambridgeské univerzity a dodal, že muž je skoro dva a půl roku v remisi a bez antiretrovirální léčby.

Transplantace zmíněných kmenových buněk se nicméně pravděpodobně nestane léčbou pro miliony pacientů na světě žijících s HIV. Jde totiž o invazivní terapii primárně využívanou k léčbě rakoviny, nikoli HIV.

Současná antiretrovirální léčba je navíc velmi efektivní, což znamená, že pacienti mohou i s virem žít dlouhý a naplněný život. Gupta v této souvislosti uvedl, že léčba, kterou podstoupil Castillejo, je riskantní a je poslední možností využívanou pro pacienty s HIV, kteří mají zároveň maligní nálezy. „Nejde proto o léčbu, která by byla široce nabízena pacientům s HIV, kteří podstupují úspěšnou antiretrovirální terapii,“ dodal. Vyléčený pacient nicméně podle BBC představuje naději, že lék na HIV přinese moderní genová terapie.