Na Evropu míří bouře Dennis. Británii přinese až patnáctimetrové vlny a ovlivní i počasí v Česku

V Česku se ještě ani nespočítaly škody po bouři Sabina a nad Atlantikem už vzniká další, pro západ Evropy možná ještě hrozivější bouřkový systém. Evropské i americké meteomodely se shodují, že by mohl být tím nejprudším za celou zimní sezonu na západním pobřeží našeho kontinentu.

Níží, které se rapidně a bouřlivě prohlubují nad americkým pobřežím Atlantského oceánu a pak míří na západ do Evropy i s pořádně turbulentním počasím, vzniká jen pár za rok. Ten letošní v nich ale možná bude rekordmanem. A v počtu takových „bombových cyklón“ může být výjimečná i letošní zima. 

Už od středy se zvedají na západě Britských ostrovů desetimetrové oceánské vlny a ještě vyšší mohou následovat ve čtvrtek a v pátek. Nad Newfoundlandem se totiž formuje nová „bombová“ tlaková níže. Zatím nejnižší tlak 996 hektopascalů do čtvrtečního večera nejspíš klesne na hodnoty kolem 935. To by znamenalo za 36 hodin pokles tlaku o více než šedesát hektopascalů, přitom běžné kolísání za celý týden je průměrně patnáct.

Události: Taťána Míková o bouři Dennis (zdroj: ČT24)

Tím pokles tlaku zřejmě neskončí: níže, pro kterou západoevropský systém pojmenování nebezpečných bouří chystá pravděpodobně jméno Dennis, může mít v závěru týdne tlak ve svém centru 915 až 920 hektopascalů, a to už může znamenat nový rekordně nízký tlak vzduchu v historii Evropy. Zatím nejnižší hodnotu v Evropě změřili 2. prosince 1929 na jihozápadě Islandu v Heimaey: 920 hektopascalů.

Předpověď výše vln:

Vítr, který může bouře Dennis vyvinout, dosahuje v nárazech víc než dvou set kilometrů v hodině. Takovými hodnotami se spíš chlubí malé, ale zato hluboké tropické tlakové níže: hurikány, tajfuny a cyklóny. Ty nejprudší poryvy naštěstí zůstanou spíše nad vodami Atlantiku. Přitom pozoruhodný je v tomto případě i obrovský plošný rozsah níže.

Každopádně letecký provoz nad Britskými ostrovy, Islandem a západní Skandinávií může zaznamenat ve druhé polovině týdne dost výpadků a s komplikacemi počítá i námořní doprava v severním Atlantiku.  

Dopady na počasí budou i v Česku

Začátkem příštího týdne se vrátí v souvislosti s tímto meteorologickým jevem teplejší počasí do Evropy a na jihovýchod USA, ale na severozápadě Spojených států se zase ukáže studený vzduch:

S malými přestávkami, kdy na den nebo dva dojde ochlazení i do střední Evropy, bude v tuzemsku až do konce února převládat spíš teplo. 

Předpověď počasí na sedm dní
Zdroj: ČT24