Satelity ukázaly, jak se od Antarktidy utrhl masivní ledovec. Má rozměry půlky Karlovarského kraje

Od Antarktidy se utrhl obrovský ledovec o velikosti asi 1582 kilometrů čtverečních, je tedy velký asi jako polovina celého Karlovarského kraje. Podle vědců jde o součást přirozeného procesu, který nemá žádný vztah ke klimatickým změnám.

Ledovec, který dostal jméno D28, se odtrhl od Ameryho šelfového ledovce mezi 24. a 25. zářím. Potvrdily to evropské i americké satelity, jeho velikost určily přístroje evropského družicového programu Copernicus.

Tento ledovec je silný přibližně 210 metrů a obsahuje 315 miliard tun ledu, uvedla americká glacioložka Helen Amanda Frickerová. Podle jejího vyjádření je odtržení této masy ledu zcela přirozený proces a součást cyklu, který se zde odehrává.

„Šelfové ledovce musejí ztrácet hmotu, protože ji předtím nabírají. A ony chtějí zůstat stejné,“ popsala expertka, která se výzkumu věnuje ve Scrippsově oceánografickém institutu, který je součástí Kalifornské univerzity. 

Když na některé části kontinentu masivně sněží, zvyšuje to hmotnost ledovce, který se potom díky tomu pomalu pohybuje k pobřeží. Nakonec sklouzne do moře a ulomí se. D28 se uvolnil z východní části Antarktidy, která se zatím (přes několik znepokojivých signálů) otepluje pomaleji než Grónsko nebo západní část Antarktidy.

„Je opravdu důležité, aby veřejnost dostala správné informace a nemyslela si, že tohle je klimatická změna,“ komentovala profesorka Frickerová událost pro agenturu AFP. Naráží tím na událost starou dva roky, kdy velký ledovec (třikrát větší než ten současný) odtržený od nejjižnějšího světadílu vyvolal vlnu paniky.

„Je důležité vyjadřovat se přesně, protože současně rozhodně nechceme, aby si lidé mysleli, že se globální změna klimatu neodehrává,“ dodala vědkyně.