První roztátý ledovec na Islandu připomíná vzkaz příštím generacím: „Víme, co dělat. Jen vy víte, jestli jsme to udělali.“

Ledovec Okjokull (zkráceně Ok) byl prvním na Islandu, který kvůli vydatnému tání v roce 2014 úplně zmizel. Vědci teď na něj umístí památník s plaketou. Na ní bude text adresovaný dalším generacím: „Ok je prvním islandským ledovcem, který přišel o status ledovce. V dalších dvou stech letech čekáme, že všechny ledovce potká stejný osud. Tento pomník připomíná, že víme, co se děje a co je třeba udělat. Jen vy víte, jestli jsme to udělali.“ Odkazuje na globální změnu klimatu způsobenou vypouštěním skleníkových plynů.

Glaciologové očekávají, že osud, který potkal Okjokull, čeká v následujících 200 letech všechny čtyři stovky islandských ledovců. V roce 2014 rozhodli, že už je příliš malý na to, aby se mohl sesouvat k moři vlastní vahou. Kvůli tomu přestal být považován za ledovec.

„Bude to první památník ledovci ztracenému kvůli změně klimatu,“ řekl antropolog z univerzity v Houstonu Cymene Howe. Ten o Okjokullu natočil dokument nazvaný Not Ok, což je slovní hříčka využívající shody mezi zkratkou názvu ledovce a výrazu pro uspokojivý stav.

Plaketa připomínající zkázu Okjokullu
Zdroj: Twitter / DominicBoyer

„Památník má podtrhnout, že je na nás, žijících lidech, abychom kolektivně reagovali na rychlou ztrátu ledovců a další probíhající dopady změny klimatu. Pro Ok už je pozdě,“ dodal Howe k monumentu, který vznikne v oblasti Borgarfjordur.

„Tento malý ledovec na malém kopci v zemi na kraji světa je ukázkou mnohem většího příběhu, který ovlivňuje celou planetu,“ řekl Howeův kolega Dominic Boyer. Narážel tím na to, že ledovce tají stále rychleji po celém světě.