Po legalizaci spotřeba marihuany u mladistvých klesá, vyplývá z americké studie

Američtí teenageři žijící ve státech, kde je marihuana legální, užívají tuto drogu méně než jejich vrstevníci z oblastí, v nichž je zakázána. Vyplývá to z výsledků rozsáhlého výzkumu, který zveřejnil odborný časopis JAMA Paediatrics.

Rekreační užívání marihuany legalizovalo v USA celkem deset států, řada dalších pak tuto látku povolila pro léčebné použití.

Kritici se obávají, že legalizace rozšířené drogy může vést k její větší spotřebě mezi teenagery, a to i přesto, že je ve všech daných státech užívání marihuany osobám mladším 18 let zakázáno.  

Na to, jestli jsou tyto obavy opodstatněné, se zaměřili vědci z americké Montana State University. Ve svém rozsáhlém výzkumu analyzovali data z let 1993 až 2017, která byla sesbírána v rámci národního průzkumu zdraví mladých lidí. Ten ročně pořádá americké Centrum pro kontrolu nemocí (CDC). Celkem do studie autoři zahrnuli 1,4 milionu středoškoláků. 

Z výzkumu vyplynulo, že zatímco v USA obecně spotřeba marihuany u mladistvých vzrostla, ve státech, kde bylo užívání této látky rekreačně povoleno, byl trend opačný. Ukázalo se, že pravděpodobnost, že budou děti danou drogu užívat, se po legalizaci snížila téměř o deset procent.  

Dražší a hůře dostupná

„Studie by mohla potlačit některé obavy, že užívání marihuany bude po její legalizaci mezi mladistvými narůstat,“ řekl agentuře AP hlavní autor výzkumu Mark Anderson.

Jedno z možných vysvětlení podle Andersona zní, že pro mladistvé je obvykle těžší obstarat si marihuanu u legálních distributorů než u dealerů. Státem povolení poskytovatelé totiž při nákupu požadují doklad o věku zákazníka. Marihuana prodávaná legálně navíc často bývá dražší než droga, která je protizákonně dostupná na ulicích. 

Anderson také poznamenal, že ke zmiňovanému poklesu došlo pouze v těch státech, které marihuanu legalizovaly pro rekreační účely, a nikoliv tam, kde je povolená pouze k léčbě.

Výsledky nové studie korespondují se starším výzkumem zveřejněném loni v prosinci. Ten zjistil, že užívání marihuany u dospívajících ve Washingtonu kleslo poté, co stát drogu v roce 2012 legalizoval. 

Loňská studie z Colorada naopak došla k závěru, že počet středoškoláků užívajících marihuanu se po její legalizaci v roce 2014 výrazně nezměnil.

Anderson nicméně pro americkou televizi CNN podotknul, že většina amerických států legalizovala marihuanu teprve nedávno. Jeho tým proto bude pokračovat ve sběru nových dat a výzkum za pár let zaktualizuje.