Roztěkanost v dětství vede k nižší mzdě v dospělosti, ukazuje kanadská studie

Vlastnosti předškoláků leccos napoví o jejich budoucích výdělcích. K nižší výplatě vede nepozornost či agresitivita. Pozitivní vyhlídky naopak mohou mít děti, které rády vyhledávají společnost. Ukazuje to třicetiletá studie téměř tří tisícovek lidí od jejich dětských až do Kristových let.

Neposlušnost, vzdorovitost, hyperaktivita, obviňování ostatních z vlastních prohřešků či stranění se ostatních – všechny tyto projevy předškolních dětí mohou v dospělosti škodit jejich kariérním ambicím. Nadějné vyhlídky chlapců navíc ohrožuje ještě agresivní chování, zjistil mezinárodní tým psychologů pod vedením Sylvany Côtéové.

Třicet let trvající výzkum badatelé nyní publikovali v časopise Journal of American Medical Association Psychiatry. V polovině osmdesátých let minulého století vyzpovídali učitelky v mateřských školách, kterých se ptali na charakterové vlastnosti jejich malých svěřenců. Získali tak data o  2850 dětech.

Po třech dekádách nahlédl tým Côtéové do daňových přiznání nyní již dospělých Kanaďanů, aby si udělal představu o jejich výdělcích. Ukázalo se, že negativní posudky z dětství se promítly do příjmů, a to i po započítání proměnných jako IQ nebo rodinné zázemí. Zajímavostí je, že se výzkumníkům podařilo prokázat i vliv pozitivního jednání, ovšem pouze u chlapců.

V jejich případě hraje roli společenské chování. Na budoucí výplatu měly pozitivní vliv projevy sympatií, rozdělování se o sladkosti nebo urovnávání sporů. U dívek se psychologům žádnou podobnou spojitost prokázat nepodařilo.

Zkoumaní muži dosahují v průměru na třiatřicet tisíc dolarů ročně (750 tisíc korun), ženy si přijdou na devatenáct a půl tisíce dolarů (441 tisíc korun).  Charakterové rysy potom mohou tento roční výdělek ovlivnit v řádech desítek tisíc korun.

Velká míra nepozornosti a neposlušnosti v dětství stojí mužské respondenty až 1300 dolarů ročně (zhruba 30 tisíc korun), ženy tratí 930 dolarů (21 tisíc korun). Naopak poslušné děti vydělávají v dospělosti v případě mužů o tři tisíce dolarů ročně (68 tisíc korun) více než průměr, ženy si polepší bezmála o dva tisíce dolarů (44 tisíc korun).

„Rozdíl mezi poslušnými a neposlušnými dětmi může během pětadvacetileté pracovní kariéry činit až sedmasedmdesát tisíc dolarů (1,75 milionu korun),“ upozorňuje Côtéová.