Tyranosaurus mezi trilobity. Paleontologové objevili v Austrálii obří fosilii

Nově popsaný druh trilobita byl podle jeho objevitelů prvohorní obdobou tyranosaura – podle něj také dostal jméno. Vědci jeho exemplář našli na Klokaním ostrově v Jižní Austrálii.

Jeho objev je zásadní pro lepší pochopení období kambria, kdy tento druh dávno vyhynulého tvora ještě žil. Právě v této době totiž došlo k takzvané kambrické explozi, což byl náhlý nárůst počtu druhů mnohobuněčných živočichů.

Stalo se to asi před 540 miliony lety a tato událost je v podstatě považována za začátek rozvoje „moderního života“. O jejím původu a příčinách se ale stále ví příliš málo.

Jednou z těchto skupin byli také trilobiti. Měli těla tvořená třemi laloky krytá pevným krunýřem. Existovalo jich obrovské množství, vědci jich popsali zatím přes 17 tisíc. I když dnes už je na Zemi nenajdeme, jednalo se o jedny z nejúspěšnějších živočichů v dějinách naší planety – vydrželi totiž existovat přes 270 milionů let.

Predátorský trilobit

„Rozhodli jsme se pojmenovat tento nový druh Redlichia rex (podle vzoru Tyrannosaurus rex) pro jeho veliké rozměry ale také díky jeho úctyhodným končetinám s trny, jimiž drtil a trhal svou potravu – tedy zřejmě ostatní trilobity,“ uvedl James Holden, australský paleontolog, který výzkum vedl.

Nově objevený trilobit se zachoval ve skvělém stavu, jeho fosilie má dokonce i měkké části, jako jsou právě končetiny. Vědci o objevu informovali v odborném časopise Journal of Systematic Palaeontology. Jde podle nich o vůbec největšího trilobita, jaký byl kdy v Austrálii nebo jejím okolí objeven. Se třiceti centimetry byl téměř dvakrát větší než ostatní trilobiti, kteří v té době v Austrálii žili.

„Zajímavé ale je, že druhy trilobitů, které byly v této oblasti nalezené, včetně Redlichia rex mají na tělech zranění, jež jim museli způsobit predátoři, kteří drtili krunýře,“ komentoval práci profesor Diego García-Bellido. Je tedy pravděpodobné, že již v této době museli existovat ještě větší predátoři, anebo žily větší exempláře „tyranosaura mezi trilobity“ a tento tvor byl kanibalem, myslí si paleontologové.

Z jiných míst světa zná věda ještě větší druhy těchto tvorů – rekordmanem byl Isotelus Rex, který měřil 75 centimetrů a žil na území dnešní Severní Ameriky.