Dinosauří ocas i s peřím: Výjimečný paleontologický objev byl zalitý v kusu jantaru

Paleontologové objevili dokonale zachovaný ocas dinosaura – včetně kusů peří. Nacházel se ve velkém kusu jantaru.

Vědci díky tomuto objevu byli schopní popsat detailně strukturu i evoluci peří. Jde o první takový nález, který má přelomový dopad na poznání dinosaurů – z fosilních nálezů se něco takového nedá poznat. Práce vyšla v odborném časopise Current Biology na začátku prosince. Definitivně potvrzuje, že těla některých dinosaurů byla pokrytá peřím.

Výjimečný nález přepisuje učebnice

Peří se sice v jantaru podařilo nalézt již dříve, ale předchozí nálezy bylo velmi obtížné přiřadit ke zvířeti, z něhož by mohlo pocházet. Díky tomu, že tentokrát byl v jantaru nalezen celý dinosauří ocas, je nález zásadní. „Nový materiál je zachovalý ocas skládající se z osmi obratlů; patřil mláděti. Obratle jsou obklopené peřím, které je skvěle zachované a uchovává všechny i mikroskopické detaily,“ popsal Ryan McKellar z kanadského Royal Saskatchewan Museum. „Jsme si zcela jistí, že ocas pocházel z dinosaura, protože obratle nejsou srostlé, jako je tomu u ptáků a jejich příbuzných.“

Coelosaurus
Zdroj: Chung-tat Cheung/Phys.org

Jinými slovy – je jisté, že toto peří pochází z dinosaura, nikoliv z pravěkého ptáka. Hlavní autor práce Lida Xing objevil tento nález roku 2015 v Myanmaru, kus jantaru byl původně určený pro obchod s kuriozitami. Jeho majitelé si mysleli, že je v něm jen nějaká stará tráva, že může jít o neocenitelný paleontologický nález, který může přepsat naše znalosti o minulosti, nikoho nenapadlo.

Xing a jeho kolegové ale pojali podezření, že by mohlo jít o něco jiného a analyzovali nález pomocí mikroskopů a počítačové tomografie. Když pochopili, jak zásadní artefakt drží v rukou, podařilo se jim předmět odkoupit a dále studovat v laboratorních podmínkách.

Coelosaurus
Zdroj: Chung-tat Cheung/Phys.org

Podle expertů se jedná o opeřený ocas teropoda (neboli dravého dinosaura) příbuzného coelosaurovi z doby křídy, který žil v době před přibližně 99 miliony lety. Zdá se, že peří mělo na vnitřní straně bílou barvu, na vnější straně bylo kaštanově hnědé. Nejdůležitější je na něm ale to, že vědcům nabídlo pohled do evoluce peří. Pera totiž ještě nemají centrální osten. Zdá se tedy, že drobnější části pera, jako jsou například prapor, vznikly dříve než osten. Vědci také analyzují, jak bylo peří ukotvené v kůži dinosaura.

Ptačí pero
Zdroj: Wikimedia Commons

Nález zdůrazňuje, jak důležité médium je jantar pro paleontologický výzkum. „Kusy jantaru zachovávají střípky pravěkých ekosystémů, včetně mikroskopických detailů a to vše v 3D,“ uvedl McKellar. Vědci nyní doufají, že ve stejné oblasti najdou podobných artefaktů více.

Vydáno pod