Psi sdílí stres se svými majiteli, zjistili švédští etologové

Výzkum psů a dalších domácích zvířat v poslední době ukazuje na překvapivě silné napojení na jejich majitele. Potvrdila to i nejnovější studie švédských etologů, podle které psi sdílí stejný stres jako jejich majitelé.

Etologové studovali kortisol, hormon spojený se stresem, který se vyskytuje v krvi a jeho stopy se dají najít i ve vlasech. Díky jeho usazování se každý vlas stává biologickým záznamem toho, kolik stresu daný člověk zažil. Pro vědce je to ekvivalent letokruhů u stromů. 

Rozsahem byl švédský výzkum poměrně malý. Vědci v jeho rámci sledovali 25 borderkolií, 33 sheltií a jejich majitelky. Z tohoto vzorku vyšlo, že množství kortisolu v ženských vlasech velmi dobře koresponduje s jeho množstvím v psí srsti.

„Tohle je poprvé, co jsme pozorovali dlouhodobou synchronizaci v úrovni stresu mezi dvěma odlišnými druhy,“ uvedla etoložka Lina Rothová. „Něco takového jsme mezi lidmi a psy zatím neviděli.“

Největší podobnost se projevila v zimě

Tým, který Rothová vedla, měřil koncentrace kortisolu v krátkých pramenech vlasů (srsti) v části blízko pokožky v zimě a v létě 2017 a 2018. Podobnost v úrovni kortisolu mezi lidmi a psy se projevovala neustále, ale nejsilnější byla během zimních měsíců.

Vědci se pokoušeli také zjistit, zda má životní styl psů dopad na úroveň jejich stresu. Přibližně polovina zvířat zapojených do experimentu podstupovala pravidelný trénink a závody, aby se zjistilo, jaký na ně mají vliv. Ostatní psi žili v poklidu v domácnostech.

V odborném žurnálu Scientific Reports přírodovědci popsali, že stres u závodících psů odrážel úroveň stresu u jejich majitelek výrazně přesněji, než tomu bylo u psů, kteří žili jen v domácnostech. Vědci věří, že je to tím, jak se během tréninku a závodů prohlubovala vazba mezi lidmi a zvířaty.

Výzkum současně vyloučil, že by na úroveň stresového hormonu měly dopad další faktory. Například zda psi žijí v domě se zahradou nebo bez ní, nebo jak dlouhou dobu s nimi majitel tráví.

Naopak největší vliv měly na psy psychické stavy jejich majitelů. Zdaleka nejvíc se projevil neuroticismus. Čím více neurotický byl majitel, tím menší množství kortisolu mělo zvíře v srsti. Vědci si to vysvětlují tím, že neurotičtí lidé se emocí zbavují právě mazlením se psy. A to snižuje úroveň kortisolu u zvířat.

Podle Rothové si toto propojení mnoho majitelů psů uvědomuje. A někteří z nich kvůli tomu mají pocit viny.