Do kosmického inkubátoru v Česku už vstoupilo 21 start-upů, nově třeba stratosférická observatoř

Do kosmického inkubátoru Evropské kosmické agentury ESA BIC Prague, vstoupilo od jeho založení před třemi lety celkem 21 start-upů. Informovala o tom státní agentura CzechInvest. Inkubátor sídlí v Praze, loni byla založena pobočka také v Brně.

Z 21 start-upů je pět nových. Například firma Dronetag vyvíjí zařízení, která rozšiřují funkce a tudíž i možnosti využití běžných dronů, systém firmy Neuron Soundware zase rozpozná pomocí umělé inteligence a strojového učení závady výrobních strojů na základě analýzy jejich zvuku. Společnost Statosyst pak vyvíjí stratosférickou observatoř, která bude z výšky 20 kilometrů schopna poskytovat stejné služby jako družice z oběžné dráhy, avšak s výrazně nižšími náklady.

V brněnské pobočce inkubátoru se usídlí firma SkyMaps, která chce zdokonalit svou aplikaci optimalizující využití pesticidů v zemědělství. Bude tu i slovenský Spacemanic, který v roce 2017 vypustil na oběžnou dráhu první slovenskou miniaturní družici skCUBE. V inkubátoru chce projekt dále rozvíjet.

Osm start-upů získalo investice za celkem 75 milionů

Tři roky ESA BIC
Zdroj: ESA BIC

Podle CzechInvestu pochází 13 start-upů z Česka. Zbylých osm je z Francie, Švýcarska, USA, Egypta a Slovenska. Většina firem (celkem 17) se zabývá využitím kosmických technologií v praxi, čtyři rozšiřují využití svých produktů do kosmického průmyslu. 

„Mnohé z našich start-upů rozšířily své aktivity do zahraničí, založily zde pobočky, spolupracují s předními světovými hráči ve svém oboru, získaly mezinárodní ocenění, nové zákazníky či obchodní partnery. Osm z nich našlo své investory a získaly investice v souhrnné výši přesahující 75 milionů korun,“ uvedl Marek Aldolf z ESA BIC Prague.  

Kosmický inkubátor ESA BIC Prague byl založen v roce 2016 jako součást sítě podnikatelských inkubačních center Evropské kosmické agentury (ESA). Tato centra poskytují zázemí a podporu inovačním technologickým start-upům, které pracují s kosmickými technologiemi, dále je rozvíjí a hledají jejich komerční využití. Operátorem ESA BIC Prague je agentura CzechInvest.