Špatný čich může být u starších lidí příznakem prudkého zhoršení zdraví

Nový výzkum lékařů z Michiganské státní univerzity naznačuje, že starším lidem s velmi špatným čichem hrozí, že během dalších deset let zemřou. Riziko je podle nich asi padesátiprocentní.

„Špatný čich je typický pro lidské stárnutí. A podle nás existuje spojení mezi úbytkem čichu a rizikem úmrtí,“ uvedl hlavní autor práce, epidemiolog Honglei Chen. „Naše práce je první, která se podívala na to, proč právě ztráta čichu předpovídá větší pravděpodobnost úmrtnosti,“ dodal.

Výzkum, který vyšel v odborném časopise Annals of Internal Medicine, čerpal z údajů o 2300 pacientech ve věku 71–82 let. Vědci vyhodnocovali data za dobu třinácti let, během té doby musely testované osoby podstoupit testy čichu. V nich měly identifikovat 12 běžných vůní – vědci pak pacienty podle výsledků roztřídili.

Ukázalo se, že ti se špatným čichem měli o 46 procent vyšší riziko úmrtí do 10 let oproti lidem, kteří měli čich dobrý. V horizontu 13 let byla pravděpodobnost úmrtí o 30 procent vyšší.

Ostatní vlivy vyloučeny

Na výsledky neměly příliš velký dopad pohlaví ani jiné demografické faktory, tvrdí výzkumníci. Špatný čich je spojený s prvními náznaky příchodu Parkinsonovy choroby a demence a je také spojovaný s úbytkem hmotnosti. Ale tyto choroby vysvětlovaly jen 28 procent zvýšeného rizika. Ostatní faktory jsou tedy neznámé. 

„Neznáme důvod pro více než 70 procent tohoto zvýšeného rizika. Musíme nejprve zjistit, co se stalo těmto osobám,“ uvedl Chen, který plánuje ve výzkumu pokračovat. Jejich výzkum tyto údaje neměl k dispozici.

Zatím se domnívá, že špatný čich může být velmi raným a citlivým signálem pro zhoršování zdraví – a to dříve, než toto zhoršení zaznamenají lékaři nebo specializovaná vyšetření. „Říká nám to, že u starších dospělých má zhoršení čichu mnohem širší souvislost se zdravím, než jsme zatím věděli,“ říká Chen. „Myslím, že by bylo dobré zavést čichové testy při pravidelných návštěvách u lékaře,“ dodal.