ŽIVĚ: Astronauti na plášti ISS mění baterie za modernější. Nejde o výstup dvou žen, není dost skafandrů

Dva američtí astronauti z Mezinárodní vesmírné stanice vystoupili do volného prostoru. Pro Christinu Kochovou jde o první výstup. Doprovodil ji Nick Hague, který do vesmíru vystoupil už minulý pátek. Původně přitom měly do vesmíru vystoupit dvě ženy – šlo by tak o první čistě ženskou vesmírnou procházku. Pro astronautku Annu McClainovou se ale nakonec nepodařilo připravit správný skafandr.

Astronauti budou během výstupu pokračovat v práci z minulého výstupu, který proběhl před týdnem. Mají za úkol vyměnit nikl-vodíkové baterie za modernější lithium-iontové. Celý proces je značně náročný především vzhledem k rozměrům a hmotnosti baterií, takže začal už před dvěma roky, když první sadu vyměnili Peggy Whitsonová a Thomas Pesquet. 

Výstup začal kolem 12:30, má trvat přibližně šest a půl hodin. Živě ho můžete sledovat zde:

Baterie za baterii

Je zapotřebí vyměnit 12 starých baterií za 6 větších, každá má velikost přibližně malé ledničky. Slouží k akumulaci energie ze solárních panelů, a pomáhají tak zásobovat stanici elektřinou. Fungují stejně jako baterie v mobilních telefonech, jen se do nich vejde mnohem více energie. Ale podobně jako baterie v mobilu stárnou a ztrácí schopnost nabíjet.

Baterie, které na stanici fungují doposud, jsou staré téměř 12 let, ty nově instalované by měly na ISS vydržet až do konce této stanice, který by měl nastat roku 2024 – ale v americkém Kongresu se bojuje za prodloužení její životnosti nejméně do roku 2030. I to by měly baterie zvládnout. „Jsou certifikované na deset let, ale očekáváme, že vydrží přibližně dvacet let,“ uvedla mluvčí NASA Kelly Humpriesová pro web Space.com.

Proč nešly do kosmu dvě astronautky?

Anne McCainová se zúčastnila výstupu před týdnem a rozhodla se, že dalšího výstupu by se ráda zúčastnila ve skafandru střední velikosti, který jí nejlépe sedí. Ale na stanici je jen jeden skafandr v této velikosti, který byl připravený na výstup do kosmu. Protože se skafandr skládá z mnoha desítek součástí a vše musí být extrémně dobře připravené, bylo by k přípravě druhého třeba přibližně 12 hodin práce. A to kvůli nabitému programu na stanici není možné.