Dva astronauti úspěšně vyměnili baterie na vnější straně vesmírné stanice

Američtí astronauti Anne McClainová a Nick Hague se po přibližně šesti a půl hodině práce vrátili z otevřeného vesmíru zpět do Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) poté, co úspěšně vyměnili akumulátory solárních panelů orbitálního komplexu. Oznámil to americký Národní úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Dva astronauti vyměnili staré baterie, které jsou součástí systému solárních panelů na stanici. Jedná se o jeden ze tří výstupů do volného kosmického prostoru, jež astronauti provedou v dalších třech týdnech. Pro Anne McClainovou a Nicka Hagua to byl první výstup vně stanici; podle agentury NASA trval zhruba 6,5 hodiny. 

Při operaci byl odpojen jeden z okruhů elektrické instalace ISS, ale na bezpečnost stanice to nemělo vliv, vzhledem k záložnímu okruhu. Následná prověrka potvrdila, že nové zařízení funguje, poznamenala agentura TASS. Pracovní směna navázala na podobnou údržbu z ledna 2017. Tehdy astronauti během dvou výstupů rovněž měnili nikl-vodíkové akumulátory za lithium-iontové.

Za týden bude McClainová výstup opakovat, tentokrát společně s Christinou Kochovou – půjde o vůbec první výstup do kosmického prostoru, který provedou dvě ženy. Hlavním úkolem těchto misí je výměna nikl-vodíkových baterií za modernější lithium-iontové baterie. Celý proces je značně náročný především vzhledem k rozměrům a hmotnosti baterií, takže začal už před dvěma roky, když první sadu vyměnili Peggy Whitsonová a Thomas Pesquet.

Baterie za baterii

Je zapotřebí vyměnit 12 starých baterií za 6 větších, každá má velikost přibližně malé ledničky. Slouží k akumulaci energie ze solárních panelů a pomáhají tak zásobovat stanici elektřinou. Fungují stejně jako baterie v mobilních telefonech, jen se do nich samozřejmě vejde mnohem více energie. Ale podobně jako baterie v mobilu stárnou a ztrácí schopnost nabíjet.

50 let od prvního výstupu Američana do vesmíru (zdroj: ČT24)

Baterie, které na stanici fungují doposud, jsou staré téměř 12 let, ty nově instalované by měly na ISS vydržet až do konce této stanice, který by měl nastat roku 2024 – ale v americkém Kongresu se bojuje za prodloužení její životnosti nejméně do roku 2030. I to by měly baterie zvládnout. „Jsou certifikované na deset let, ale očekáváme, že vydrží přibližně dvacet let,“ uvedla mluvčí NASA Kelly Humpriesová pro web Space.com.