„Když otevřete kufr, potvrdí se, že vaše odpovědi byly pravdivé?“ Na hranicích EU začne lidi kontrolovat umělá inteligence

Co je ve vašem zavazadle? Když otevřete kufr a ukážete mi, co je uvnitř, potvrdí se, že vaše odpovědi byly pravdivé? Například na takové otázky se bude na hranicích ptát lidí detektor lži s umělou inteligencí. Ten začne na některých přechodech Evropské unie fungovat už během listopadu. Podle kritiků ale zatím systém není dostatečně spolehlivý.

Podle Evropské komise každý rok na území EU vstoupí více než 700 milionů lidí. Dané číslo se navíc rychle zvyšuje a obrovský objem cestujících a vozidel způsobuje nátlak na vnější hranice Unie. Pro pracovníky na hranicích je proto stále obtížnější dodržovat přísná bezpečnostní pravidla a pečlivě kontrolovat každého cestujícího. Řešením by podle Unie mohla časem být právě umělá inteligence.

Ta je součástí systému iBorderCtrl, který ve zkušebním provozu začne během listopadu kontrolovat cestující na čtyřech hraničních přechodech v Maďarsku, Lotyšsku a v Řecku. Koordinátorem projektu je maďarská policie.  

Virtuální hraniční kontrola bude podle časopisu New Scientist vypadat tak, že „digitální agent“ (tedy program s prvky umělé inteligence) bude cestujícímu pokládat otázky, které se budou týkat například toho, co má v kufru. Systém také údajně pomocí umělé inteligence zaznamená tvář kontrolovaného.

Podoba virtuálního agenta se přitom má přizpůsobit pohlaví, etnicitě i jazyku člověka, kterého zrovna bude kontrolovat. 

Pokud cestující projde „testem pravdy“, obdrží podle serveru GIZMODO QR kód, který mu umožní překročit hranici. V případě, že člověk při kontrole naopak neobstojí, virtuální agent začne být přísnější a cestujícího předá do rukou lidského zaměstnance. Podle časopisu New Scientist ale ve své současné zkušební podobě systém sám o sobě nikomu v překročení hranic nezabrání.  

Systém má zatím pouze 76procentní úspěšnost

Program je zatím teprve na začátku. Detektor lži s umělou inteligencí byl zatím testovaný pouze na třiceti lidech – dosahoval přitom asi 76procentní úspěšnosti.  

Maja Panticová z Imperial College London upozornila, že systém nedokáže rozeznat, jakým způsobem kontrolovaný člověk lže. „Pokud řeknete lidem, aby lhali, budou se chovat jinak než ti, kteří doopravdy lžou a ví přitom, že pokud je systém odhalí, můžou jít do vězení nebo čelit jiným vážným důsledkům,“ vysvětlila.  

Keeley Crockettová z britské Manchester Metropolitan University a členka týmu iBorderCtrl  nicméně uvedla, že jsou „docela přesvědčeni“, že mohou dosáhnout až 85procentní úspěšnosti.  

Po úvodních zkouškách se k projektu plánují připojit také některé další evropské země jako je Velká Británie, Španělsko, Polsko nebo Německo.