Překvapení v Pompejích. Nejprozkoumanější naleziště vydalo další poklady

Přestože jsou Pompeje zřejmě nejlépe prozkoumaným archeologickým nalezištěm na světě, stále vydávají další poklady. Tentokrát vědci v tomto antickém přístavu našli rovnou pět těl, která o život připravila erupce Vesuvu.

Archeologové našli při vykopávkách v někdejším starověkém městě Pompeje ostatky dalších pěti lidí, které před dvěma tisíciletími zasypal popel ze sopky Vesuv. Informovala o tom ve středu agentura ANSA. Podle ní jde pravděpodobně o ostatky dvou žen a tří dětí, které zemřely, když se snažily ukrýt před přívalem vulkanických kamenů.

Horizont ČT24: Nové muzeum v Pompejích (zdroj: ČT24)

„Je to šokující objev, který je velmi důležitý pro studium historie tohoto místa,“ řekl agentuře ANSA ředitel archeologického areálu v Pompejích Massimo Osanna.

Podle Osanny se ostatky našly v ložnici domu, kde byl nedávno nalezen důležitý nápis uhlem na zdi. Z něj archeologové usuzují, že Pompeje zanikly asi o dva měsíce později, než si dosud historici mysleli.

Konec města přišel rychle

Antický přístav Pompeje, který leží nedaleko Neapole, byl zničen při erupci sopky Vesuv v roce 79. Spolu s ním byla zasypána popelem či zavalena sopečným bahnem také římská města Herkulaneum, Stabie a Oplontis.

Pompeje a Herkulaneum měly tehdy podle některých zdrojů asi 20 000 obyvatel. Kolik lidí při erupci Vesuvu zemřelo, není přesně známo. Zatím tam archeologové našli ostatky asi 1500 z nich. Sopka dýmala a chrlila popel už několik dní před ničivou erupcí a řada lidí stihla z města utéct včas.