Rusko nezná viníka poškození pláště lodi Sojuz, podezírá i posádku

Viníka drobné „trhliny“, která se na konci srpna objevila v plášti kosmické lodi Sojuz MS-09 připojené k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), se nepodařilo najít a incident zatím nemá vysvětlení. Na tiskové konferenci ve Vladivostoku to prohlásil šéf ruské agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Naznačil, že viníkem může být i někdo z posádky.

Podle prvních odhadů ruských odborníků v noci na 30. srpna z lodi unikl vzduch kvůli dvoumilimetrové trhlině. Otvor byl okamžitě hermeticky uzavřen a tlak v orbitálním komplexu se dostal na náležitou úroveň. Posádka ISS podle Roskosmosu nebyla v ohrožení.

První vyšetřování vyloučilo možnost dopadu meteoritu, protože podle ruských odborníků vznikl otvor lidskou rukou a byl proražen zevnitř. Výrobce Sojuzu firma Eněrgija byla pověřena vyšetřováním, zda šlo o nehodu nebo záměrné poškození. Výrobce už vyšetřování ukončil, viníka ovšem nenašel, uvedl Rogozin.

Nepotvrdily se tak dřívější informace, že za drobnou trhlinou stál nepozorný zaměstnanec, který se ji pak snažil utěsnit lepidlem.  

Konspirace: udělali to Američani

Na ruských sociálních sítích se zase nedávno objevily spekulace, že otvor, kterým unikal vzduch, vyvrtali v plášti lodi američtí astronauti přítomní na palubě ISS. V současné době jsou tam Američané Ricky Arnold a Drew Feustel a astronautka Serena Auňónová Chancellorová.

Rogozin se podle agentury Interfax k těmto domněnkám odmítl vyjádřit. „Nehodlám to komentovat. Ukázalo se, že situace je mnohem složitější, než se dřív zdálo,“ řekl ředitel Roskosmosu bez dalšího vysvětlení. Dodal jen, že „pozornost se věnuje i verzi o záměrném poškození lodi už ve vesmíru“.

Vzhledem k nulovým výsledkům vyšetřování na půdě korporace Eněrgija vznikla podle Rogozina nová vyšetřovací komise složená z expertů Roskosmosu a „kompetentních orgánů“, tedy ruských policistů. Komisi vede první Rogozinův náměstek Nikolaj Sevasťjanov a s výsledky jejího pátrání Moskva seznámí všechny státy, které se projektu ISS účastní.