Do Tichého oceánu vyplul systém na sběr plastového odpadu

V závěsu za tažnou lodí vyrazilo v sobotu ze San Francisca první zařízení organizace The Ocean Cleanup („úklid oceánu“), které by mělo sbírat plastový odpad v Tichém oceánu. Systém nyní putuje k takzvané velké pacifické skládce mezi Kalifornií a Havajskými ostrovy, kde podle odhadů vědců pluje na 1,8 bilionu kusů plastu.

S nápadem automatického mořského sběrače přišel nyní čtyřiadvacetiletý Nizozemec Boyan Slat. O vyčištění světových oceánů se začal zajímat poté, co se jako šestnáctiletý potápěl ve Středozemním moři a viděl více plastových tašek než ryb, napsal web americké televize NBC News.

Zařízení má podobu 600 metrů dlouhé plovoucí hráze, na níž je zespodu upevněná přepážka sahající až do třímetrové hloubky. Systém se má za působení větru, mořských proudů a vln automaticky zformovat do tvaru písmene U a pohybovat se rychleji než plastové odpadky, které jsou podle tvůrců hlavně těsně pod hladinou.

Nizozemec Boyan Slat vymyslel systém automatického mořského sběrače plastů
Zdroj: Peter Dejong/AP/ČTK

Oceánský sběrač odpadu, poháněn přírodními silami, bude vždy nějakou dobu brázdit vody Tichého oceánu, dokud senzory nevyšlou zprávu o tom, že se záhyb naplnil odpadem. Přivolaná loď pak nashromážděné plasty odveze na pevninu, kde budou zrecyklovány.

„Doufám, že The Ocean Cleanup se stane příkladem toho, jak jsme schopni vyřešit problém,“ řekl při vypouštění „Systému 001“ autor myšlenky Slat. Jeho společnost má v plánu do roku 2020 vyslat na moře 60 úklidových systémů. Cílem je za pět let odstranit 50 procent velké pacifické skládky, kterou NBC News přirovnává k ostrovu odpadu o rozloze dvou Texasů.