V pražské líhni kosmických projektů jsou tři nováčci, včetně prvního zahraničního

Do pražského kosmického inkubátoru ESA BIC Prague přibudou v létě tři nové start-upy, včetně jednoho ze zahraničí. Švýcarský ZetJet Technologies je prvním zahraničním start-upem v projektu. Nové projekty budou v systému fungovat dva roky a budou moci čerpat dotace až do 50 000 eur (1,29 milionu korun).

Vedle švýcarské firmy se staly novými účastníky inkubátoru tuzemské společnosti Strafos a Aleego. V inkubátoru zaměřeném na letecké a kosmické projekty dosud bylo sedm start-upů – všechny pouze z Česka.

Firma ZetJet Technologies vyvíjí elektrické pohonné jednotky pro tzv. pseudosatelity létající ve vysokých výškách. Jde o letouny vyplňující mezeru mezi vesmírnými satelity a drony.

Společnost ZetJet Technologies si pro svou inkubaci zvolila Českou republiku, protože je zde tradičně silný aerospace sektor. Vedle toho bylo České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) jedinou univerzitou v Evropě, která jim dokáže s projektem efektivně pomoci,“ řekl vedoucí Oddělení ESA BIC Prague agentury CzechInvest Marek Aldorf.

Firma Strafos bude v kosmickém inkubátoru pokračovat ve vývoji systému pro rezervaci a management privátních letů malých a středně velkých provozovatelů. Další česká společnost Aleego se zaměřuje na vývoj on-line platformy, která by měla umožnit průmyslovým firmám rezervovat drony ke snímkování.

Pražská líheň kosmických projektů

V pražském kosmickém inkubátoru ESA BIC Prague mohou vybrané start-upy za finanční podpory zdokonalovat a dokončovat své produkty. Vedle Evropské kosmické agentury (ESA) se na programu finančně podílí město Praha, celkem je v něm vyčleněno téměř 45 milionů korun. V inkubátoru sídlícím v pražském Paláci Adria mohou start-upy podle agentury CzechInvest využívat vedle finančních dotací technologické a podnikatelské poradenství či marketingovou podporu.