Soud o měsíční prach. Žena ho dostala od Armstronga, teď se bojí, že jí ho NASA vezme

Američanka Laura Ciccoová se z preventivních důvodů soudí s Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) o vlastnictví zkumavky s měsíčním prachem. Upomínku ze souputníka Země dostala jako desetiletá od astronauta Neila Armstronga, který jako první člověk vstoupil 20. července 1969 na povrch Měsíce.

Ciccoová se pro soud rozhodla z obavy, že by jí NASA mohla dárek zabavit, protože v minulosti se takový případ stal. NASA si totiž nárokuje veškeré vzorky měsíčních hornin i prachu.

Ciccoová, dívčím jménem Murrayová, spolu se vzorkem dostala od Armstronga i lístek s věnováním. „Lauře Ann Murrayové. Ať se daří. Neil Armstrong, Apollo 11,“ napsal astronaut.

Může člověku patřit kousek Měsíce?

Měsíční prach Ciccoová u sebe neměla několik desítek let, opět ho získala před pěti lety, když ho našla při procházení pozůstalosti po svých rodičích. Fakt, že je skutečnou majitelkou vzorku z Měsíce, chce u soudu dokázat především osobním věnováním od Armstronga, který zemřel v roce 2012. Ciccoová dodala, že Armstrong se s jejím otcem Tomem Murrayem znali z letectva a dlouhodobě se přátelili, mimo jiné byli i členy tajného klubu pilotů Quiet Birdmen.

Zda je ve zkumavce ale skutečně měsíční prach, vědecké rozbory jednoznačně nepotvrdily. Posudek předložený soudu uvádí, že zkoumaný vzorek může pocházet z Měsíce. Jeden z testů totiž zjistil shodu s materiálem dovezeným z Měsíce, jiný zase našel složení odpovídající pozemskému. V závěru posudek uvádí, že vyloučit měsíční původ by bylo složité a že je možné, že skutečný měsíční prach se později smísil s pozemským.

Právní zástupce Ciccoové Christopher McHugh tvrdí, že neexistuje žádný zákon, který by bránil americkým občanům vlastnit upomínky z Měsíce. Naopak Joseph Gutheinz, který pracoval pro inspektorát NASA, prohlásil, že cokoli z Měsíce patří americké vládě. Deník San Diego Union-Tribune k tomu uvedl, že zákon z roku 2012 astronautům umožňuje ponechat si předměty dovezené z kosmu s výjimkou měsíčního materiálu. Směrnice NASA uvádí, že veškeré měsíční vzorky jsou její.