Konečně zatočíme s plešatostí, slibují vědci. Využijí lék proti osteoporóze

Experti z univerzity v Manchesteru oznámili, že jsou na stopě léku, který by mohl pomoci vyřešit problém lidí s plešatostí. Objev vychází z náhodného odhalení vedlejších účinků léku využívaného proti osteoporóze.

Když vědci zkoumali lék jménem cyklosporin A, který se využívá k léčbě autoimunitních chorob, ukázalo se, že se u něj objevuje zajímavý vedlejší účinek: zvýšený růst vlasů. Tato látka totiž potlačuje protein SFRP 1, který u lidí blokuje molekulární dráhu WNT – a ta je zodpovědná za růst mnoha tkání, včetně vlasů. Zní to sice složitě, ale ve skutečnosti je vše jednoduché: vědci zkrátka našli látku, která umí potlačit účinek substance, která brání vlasům růst.

Z toho vědci vycházeli, když na léčbu plešatosti zkusili použít lék jménem Way-316606, jenž byl vyvinutý, aby potlačoval protein SFRP1 při léčbě osteoporózy. Podle Dr. Nathana Hankshawa, který výzkum vede, má tato léčba obrovský potenciál a poprvé by mohla opravdu radikálně zlepšit život lidem, kteří trpí ztrátou vlasů.

  • Osteoporóza je metabolická kostní choroba, která se projevuje řídnutím kostní tkáně. V kostech se vytvářejí póry, dochází k úbytku vápníku a jiných minerálů. Příčinou může být podvýživa, nedostatek pohybu, věk nebo menopauza. Projevuje se bolestmi zad, snadnou lomivostí kostí, zmenšením tělesné výšky, zmenšenou pohyblivostí a vytvořením hrbu (kyfóza).

V současné době už existují dvě substance a jedna metoda, které se dají využít k tomu, aby plešatost (neboli odborně androgenní alopecii) účinně léčily. Jedná se o:

  • Minoxidil: použitelný u mužů i žen. Stimuluje vlasové váčky k růstu nových vlasů a také zpomaluje vypadávání vlasů.
  • Finasterid: použitelný pouze u mužů, zpomaluje vypadávání vlasů, ale když ho člověk přestane brát, původní stav se asi po roce vrací
  • Transplantace vlasů: Jedná se o několikanásobné přesouvání trsů vlasů (kolem tisíce vlasů na jeden zákrok) z míst, kde rostou, do míst, kde nerostou.

Oba léky ale mají jednak poměrně silné vedlejší účinky (omdlévání, rozmazané vidění nebo pomatenost) a současně nejsou účinné ve všech případech. Účinnost žádných přírodních léků nebyla prokázána, a to přes tisíce internetových reklam, které tvrdí opak.

Nový výzkum, o němž informoval odborný časopis PLOS Biology, proběhl zatím pouze laboratorně. Jeho výsledky ukázaly naprostý úspěch, ale konal se jen na malém vzorku tkání – pouze ze 40 pacientů. Podle Hankshawa bude k ověření potřeba klinických testů, o nichž nyní lékaři uvažují.

Proč ztrácíme vlasy?

Člověk přichází o vlasy každodenně, není to nic špatného. Některé změny ale mohou být rychlejší. Příčin existuje více – od příliš vysoké hladiny testosteronu až po projevy závažnějších chorob.

Další možnosti

Právě to, že plešatost je způsobena více faktory, naznačuje, že i cest k jejímu vyléčení existuje více. Už roku 2013 se objevily informace, že vědci novým způsobem naklonovali buňky lidského chloupku, ze kterých vytvořili pomocí lidské kůže specifické transplantáty. Ty zavedli do zad myši, kde po zhruba šesti týdnech vznikly nové vlasové míšky, ze kterých podle testů DNA vyrostly lidské vlasy původního dárce. Zbývá už jen přemístit vlasy i s míšky do kůže na temeni hlavy.

„Současné léčení ztráty vlasů se zaměřuje na zpomalení ztráty vlasových míšků či podporu růstu existujících vlasů. Nevytváří ale nové vlasové míšky. Ty nevytváří ani konvenční vlasová transplantace,“ uvedla tedhy Angela Christianová z lékařského střediska Columbijské univerzity, kde výzkum vznikl. Na tomto způsobu léčby se nadále pokračuje.