Nákladná cílená léčba je pro řadu pacientů nedostupná. Obracejí se na pojišťovny i soudy

Události: Cílená léčba je pro řadu pacientů nedostupná (zdroj: ČT24)

Přibývá vážně nemocných pacientů, kteří bojují o nejlepší péči. Moderní cílenou léčbu totiž kvůli její vysoké ceně nedostane každý, a tak se nemocní obracejí na pojišťovny i soudy. K pacientům se navíc podle lékařů dostávají některé přípravky později než v zahraničí. Nejen o zrychlení procesu jednalo vedení ministerstva zdravotnictví s výrobci. Shodli se, že je potřeba změnit systém u vysoce inovativních léků, aby byly pacientům dostupné.

Problém s léčbou řeší například ženy, které trpí rakovinou prsu s metastázemi. V Česku jí trpí asi 3,5 tisíce žen. Řada z nich využívala cílenou léčbu. Z dočasné úhrady ale po třech letech vypadl významný přípravek, který jim dokázal prodloužit život, a pojišťovny ho tak přestaly proplácet.

Pacientkám, které už cílenou léčbu podstoupily dříve, nově nákladnou terapii hradí výrobce přípravku. U některých pojišťoven se také zvedl počet individuálních žádostí o proplacení léčby. Pokud se u pacientky jedná o jedinou možnost, je jim podle vyjádření pojišťoven přípravek uhrazen. Podle zjištění České televize se tak ale děje jen zřídka.

V současné době je v řešení nová žádost o stanovení podmínek, za kterých musí pojišťovny pacientkám léčbu proplatit. „Lékový ústav, ministerstvo zdravotnictví, výrobci i pojišťovny se shodli na jednom. Potřeba je zjednodušit proces a nastavit jasná pravidla u moderních léků,“ uvedla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Přinesdomová.

Problém se týká i dalších onkologicky nemocných pacientů. Někteří z nich se proto rozhodli obrátit na soud. Na justici se obrátil zhruba před půl rokem i Miroslav Červenka, kterému pojišťovna odmítla cílenou léčbu uhradit. Soud nakonec rozhodl, že pojišťovna musí jeho případ znovu přezkoumat.

S pojišťovnou se soudí i mobilní hospic

Na soud se rozhodl obrátit i mobilní hospic Most k domovu ve Zlínském kraji. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) totiž neuzavřela s hospicem smlouvu, a tak si její pojištěnci musí péči platit sami.

VZP smlouvu s hospicem nepodepsala poté, co ji zažaloval o 370 tisíc korun. Pojišťovna totiž hradila domácí hospicovou péči jen po dobu 30 dnů. Hospic vykázal i výkony přesahující toto období, zaplaceno za ně ale nedostal.

„Ani v zákoně není nikde napsané, že může být jenom omezený limit délky péče o pacienta v závěru jeho života,“ komentovala postoj pojišťovny ředitelka hospice Most k domovu Eva Hegmonová.

Podle VZP péči mobilních hospiců není možné hradit z prostředků veřejného zdravotního pojištění, protože tato péče nebyla ministerstvem zdravotnictví zařazena do seznamu výkonů z něj hrazených. O případu tak rozhodne soud.