V Rakousku ožívá římské město Carnuntum. Díky mobilní aplikaci

Horizont ČT24: Cestování časem pomocí aplikace (zdroj: ČT24)

Dosud si mohli návštěvníci archeologických nalezišť jen představovat, jak to na místě vypadalo v dávné minulosti. Díky mobilní aplikaci, kterou vyvinuli softwaroví inženýři v Rakousku, se ocitnou v minulosti jedním klikem na displeji chytrého telefonu. Odborníci ji vyzkoušeli na ruinách římského města Carnuntum. Zatím je zmapováno jen sedm památek, už v létě ale přibudou další.

Cestovat časem – tuto odvěkou touhu lidí splnila nová aplikace. Před dvěma tisíci lety nedaleko Vídně stálo římské město Carnuntum, zachovala se z něj jen torza staveb. Teď na ně stačí namířit oko kamery a jejich antická podoba se před turistou otevře jako na dlani.

„Návštěvníci najdou v tomto archeologickém parku sedm zážitkových míst, na která můžou zaměřit svůj chytrý telefon. Spustí se virtuální scéna a ta překryje reálný záběr kamery. To jim umožní místo a jeho rekonstrukci zažít ve virtuální realitě,“ přiblížil princip aplikace vývojář Günther Weinlinger, který na programu pracoval.

Co bylo Carnuntum?

Už 160 let archeologové postupně odkrývají město na ploše tří set hektarů, kde v 1. století našeho letopočtu žilo odhadem přes šedesát tisíc obyvatel. Leželo na obchodní cestě, které se říká Jantarová; vedla  mezi Baltským mořem a Itálií. Po vybudování legionářského tábora jako součásti opevnění podél Dunaje zaznamenalo největší rozvoj – vznikl amfiteátr, chrámy, paláce, řemeslné dílny. Carnuntum ve 4. století zničili Germáni a jeho zkázu zpečetil v raném středověku nájezd Maďarů.

Dodnes ale toto místo dává archeologům vzácné doklady o minulosti, jak dosvědčuje Eduard Pollhammer, který zdejší práce vede: „Při vykopávkách se nacházejí stále nové nálezy od úlomků skla oken až po krytinové tašky střech. Soustředíme se i na ty nejmenší detaily.“

Grafičtí designéři a programátoři spolupracují s archeology, historiky i architekty – mají společný cíl, aby každá animace byla co nejvěrnější kopií zašlé krásy tehdejší architektury. Starověká minulost díky této aplikaci návštěvníkům ožívá přímo před očima.