U Austrálie našli slavnou letadlovou loď Lexington potopenou za války

U břehů Austrálie byl nalezen vrak americké letadlové lodi Lexington, která byla potopena za druhé světové války. Americká armáda o plavidlo přišla během bitvy v Korálovém moři v květnu 1942. V boji s Japonci tehdy zahynulo více než 200 členů posádky. Podle fotografií je vrak lodi v dobrém stavu.

Loď Lexington, společně s jedenácti z původních 35 letadel, byla objevena v hloubce tří kilometrů v Korálovém moři, ve vzdálenosti zhruba 800 kilometrů od východního pobřeží Austrálie. Vrak našel v neděli tým výzkumníků vedený spoluzakladatelem společnosti Microsoft Paulem Allenem. Na snímcích jsou vidět děla i nápis se jménem plavidla.

Americké námořnictvo objev potvrdilo. Zároveň sdělilo, že plavidlo nebude ze dna vyzdviženo, protože ho považuje za válečný hrob.

Důvodem bitvy v Korálovém moři (4. až 8. května 1942) byl úmysl Japonska obsadit přístav Port Moresby na Nové Guineji a ostrov Tulagi na Šalamounových ostrovech. Američané při střetu utrpěli větší hmotné škody než Japonci, zejména ztratili velkou letadlovou loď Lexington. Podařilo se jim ale strategicky důležité základny uhájit.

Historikové označují bitvu v Korálovém moři za klíčový okamžik ve snaze zastavit postup Japonska v Tichomoří. V bitvě, která vypukla po napadení plavidla Japonci, přišlo o život 216 členů posádky. Více než 2000 dalších se zachránilo. Letadlovou loď Lexington americká armáda sama potopila, když bylo plavidlo zasaženo několika japonskými torpédy a bombami.

Paul Gardner Allen (* 21. ledna 1953 Seattle) je americký podnikatel, který založil Microsoft spolu s Billem Gatesem. Pravidelně se umísťuje na seznamu nejbohatších lidí světa. Naposledy (2007) byl časopisem Forbes označen za pátého nejbohatšího Američana, hodnota jeho majetku je odhadována na 18 miliard amerických dolarů. Je předsedou Charter Communications, ale má i nadále podíl v DreamWorks Animation. Allen také vlastní dva profesionální sportovní týmy: Seattle Seahawks v NFL a Portland Trail Blazers v NBA. V roce 2007 byl Allen na listině 100 nejvlivnějších lidí na světě časopisu Time Magazine.

Paul Allen
Zdroj: Miles Harris/Wikimedia Commons

Objev lodi ocenil velitel amerických sil v Tichomoří, admirál Harry Harris. „Jako syn vojáka, který přežil útok na USS Lexington, blahopřeji Paulu Allenovi a jeho expedici k lokalizaci Lady Lex,“ řekl dnes Harris s poukazem na přezdívku plavidla.

„Letadlová loď Lexington byla naší prioritou, protože šlo o jednu z nejdůležitějších lodí, které byly za druhé světové války ztraceny,“ uvedl mluvčí Allenovy společnosti Vulcan Robert Kraft.

Allenovy úspěchy

V loňském roce Allenova společnost našla v Tichém oceánu vrak amerického křižníku Indianapolis, který 30. července 1945 potopila japonská ponorka. Šlo o poslední větší válečnou loď potopenou v průběhu druhé světové války a zároveň o jednu z největších katastrof v dějinách amerického námořnictva, při níž se z posádky čítající 1200 námořníků zachránilo jen 316 mužů.

Allenův tým objevil i další plavidla, včetně japonské válečné lodi Musaši, která se potopila v říjnu 1944 během bitvy s americkými silami o filipínský ostrov Leyte, či vrak italského torpédoborce Artigliere potopeného v roce 1940 ve Středozemním moři.