V Egyptě odkryli starověkou nekropoli. Našli v ní 40 sarkofágů a tisíc sošek

Čtyřicet kamenných sarkofágů a tisícovku pohřebních sošek našli egyptologové v nově objevené nekropoli jižně od Káhiry. Mezi nálezy je i náhrdelník s hieroglyfickým nápisem „šťastný nový rok“. Podle odhadů se jedná o věci staré zhruba dva a půl tisíce let, které byly součástí pohřebních rituálů. Vědci očekávají, že na nalezišti budou pracovat ještě pět let.

O nálezu informovalo egyptské ministerstvo pro památky. Nekropole pochází z přelomu takzvané Pozdní doby a Ptolemaiovského období, tedy přibližně 330 let před naším letopočtem. Velký hřbitov se nalézá v oblasti Tuna el-Gabal nedaleko města Minjá. Jde tedy o místo přibližně napůl cesty mezi Káhirou a Luxorem.

Archeologové oznámili, že v něm je velké množství hrobek a hrobů: „Budeme potřebovat nejméně dalších pět let, než nekropoli prozkoumáme,“ uvedl egyptský ministr památek Khaled al-Anani. „Jde jen o začátek nového objevu.“

Archeologové začali s vykopávkami v této oblasti už před rokem, když pátrali po pohřebišti v patnáctém nomu – starověký Egypt byl rozdělený do 42 těchto správních jednotek. Dolní Egypt jich měl 20, Horní Egypt 22. Oblast pohřebiště Tuna el-Gabal patřila do 15. nomu v Horním Egyptě, centrem této oblasti bylo město Chemenu neboli Město osmi bohů.

Tamní hrobky byly zasvěcené bohu Thovtovi, který byl uctívaný jako božstvo Měsíce, moudrosti a poznání, přičemž zmíněné Chemenu bylo zřejmě střediskem jeho uctívání. V jedné takové hrobce bylo nalezeno přes 1000 sošek a čtyři alabastrové kanopy, tedy nádoby na uložení vnitřních orgánů, které se tam dávaly při mumifikaci. Patřily vysokému knězi Thovta, jehož mumie byla také nalezena – ozdobená modrými a červenými korálky.

Podle archeologa Mustafy Vazírího bylo zatím lokalizováno osm hrobek a další budou brzy následovat.

Loni egyptští archeologové objevili v oblasti Tuna el-Gabal katakomby se 17 mumiemi z řecko-římské éry, tedy z období mezi 3. stoletím před naším letopočtem a 3. stoletím našeho letopočtu.

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem. Cestovní ruch tvoří významnou část egyptské ekonomiky.