Velký návrat: archeologové budou opět zkoumat Tutanchamonovu hrobku

Jedna z nejznámějších archeologických lokalit světa zjevně ještě nevydala všechna svá tajemství. Tutanchamonova hrobka v egyptském Údolí králů může podle expertů ukrývat další historické poklady.

Archeologové budou v hrobce egyptského faraona Tutanchamona v Luxoru pátrat detektorem po možné další místnosti. S odkazem na sdělení egyptského ministerstva památek o tom informovala agentura AP. Zkoumání hrobky za účelem najití další komnaty potrvá týden. Podobný pokus se už uskutečnil v minulosti, výsledky však byly neprůkazné.

Tajemství skonu faraona Tutanchamona (zdroj: ČT24)

Tutanchamon, který byl panovníkem 18. dynastie, vládl Egyptu v letech 1332 až 1323 před naším letopočtem a zemřel ve věku 17 nebo 18 let. Jeho hrobku na západním břehu Nilu v Luxoru v Údolí králů našel v roce 1922 téměř neporušenou anglický archeolog Howard Carter.

Pro mnohé je Tutanchamon symbolem bohatství starověkého Egypta; jeho hrobka byla naplněná drahými předměty, jako jsou například vozy, truhlice, sochy, alabastrové vázy, zlaté šperky či vějíře z pštrosích per. Snad nejcennější však byla faraonova rakev vyrobená z 1140 kilogramů čistého zlata, v níž byla mumie se zlatou maskou, která je známá po celém světě. Většina z těchto předmětů je vystavena v káhirském muzeu.

Jak žil a zemřel

Teprve nedávno archeologové odhalili příčinu jeho smrti. Starověký egyptský vládce Tutanchamon ve svých devatenácti letech pravděpodobně zemřel na sněť ze zlomeniny spojenou se zimnicí podobnou malárii. Známý faraon také trpěl nadměrným zvětšením mužských prsních žláz a zřejmě měl i problémy se srdcem. 

Vědci také potvrdili, že jeho otcem byl faraon Achnaton (původně Amenhotep IV.). Matkou by mohla být Achnatonova sestra, s níž se král podle tehdejších zvyklostí oženil. S jistotou vědci určili jeho babičku, Amenhotepovu matku, královnu Teje.