Archeologové prozkoumali zapečetěné hrobky: uvnitř našli mumifikované tělo i pohřební nábytek

Egyptští archeologové odkryli dvě starověké hrobky (zdroj: ČT24)

Egyptští archeologové odhalili nálezy ze dvou nově prozkoumaných hrobek. Nacházelo se v nich přes čtyři stovky sošek, hliněné nádoby, zdobené pohřební masky a mumifikované tělo. Umístění hrobek starých zhruba 3500 let bylo známé už dříve, ale teprve teď se odborníci dostali dovnitř. Egypt si od objevu slibuje větší zájem turistů o cesty do země.

Dvě hrobky na pohřebišti Dra Abul Naga na západním břehu Nilu poblíž Luxoru objevili němečtí archeologové už v 90. letech minulého století, dlouho ale byly zapečetěné. Odborníci je mohli prozkoumat až nyní.

„Jedna z nich má velmi hezké zachovalé barevné zdi a objevili jsme v ní velké množství předmětů, pohřební ikony, velké množství pohřebních figurek, velmi hezké sochy, rakve a mumie,“ vypočítal objevy egyptský ministr pro památky Khaled El-Enany.

Identita pohřbených zatím není jasná. Nástěnné nápisy naznačují, že hroby pocházejí z 18. dynastie a patří faraonům, kteří vládli před třemi a půl tisíci lety. „Na stropě hrobky našli kartuše krále Thutmose I. a také pohřební nábytek,“ potvrdil El-Enany.

Přitáhnou objevy turisty?

Egyptské úřady se snaží medializací nových objevů povzbudit turistický zájem o cesty do Egypta. Ten v minulých letech negativně poznamenala zhoršená bezpečnostní situace, která následovala po rezignaci bývalého prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011.

Archeologické naleziště v Abúsíru
Zdroj: Tereza Šupová/ČTK

Už letos v září byla na stejném pohřebišti odkryta hrobka královského zlatníka. A v říjnu pak slavili úspěch i čeští egyptologové, kteří odhalili v Abúsíru dosud neznámý chrámový komplex staroegyptského panovníka Ramesse II. ze 13. století před naším letopočtem.