VIDEO: Dubajská policie dostane létající motorky ruské výroby

Policie v Dubaji brzy získá létající motocykly, tvrdí respektovaný web AutoBlog. Mají pomoci v kritických situacích, problém je, že ve vzduchu vydrží jen 25 minut.

Dubajská policie tuto technologii představila na veletrhu Gulf Information Technology Exposition, na jejím vzniku spolupracovala s ruskou společností Hoversurf.

Stroj dostal jméno Scorpion (Štír). Je schopný vyletět do výšky přibližně pěti metrů, pohybuje se přitom rychlostí maximálně 70 kilometrů za hodinu a unese až 300 kilogramů nákladu. Jeho hlavní výhodou je schopnost vyhnout se přecpaným silnicím, které jsou v Dubaji tak časté. Naopak zásadní nevýhodou je provozní doba: ve vzduchu se udrží pouhých 25 minut, což zásadně narušuje jeho schopnost reálně fungovat v běžném provozu.

Redaktoři AutoBlogu také kritizují rotory „létající motorky“ – jsou nechráněné a mohou tedy velmi snadno ublížit komukoliv, kdo se ocitne vedle nich nebo pod nimi. Létající motorka je v podstatě jen upraveným klasickým dronem vylepšeným tak, aby unesl dospělého člověka a ještě mohl být ovládán přímo ze sedla, podobně jako motocykl.

Dubajská policie by tento stroj ráda využívala pro důstojníky, kteří by se na nich mohli rychle dostávat na místo činu v případě nouze nebo krizové situace, aniž by je zpomalovala doprava.

Zprávu potvrdila také CNN. Ta uvedla i technické podrobnosti o Scorpionu. Je vybaven čtyřmi vrtulemi, které jsou velice blízko místu, kde sedí pilot. Stroj se schopen také pracovat zcela autonomně.

Generální ředitel společnosti Hovercraft Alexander Atamanov na facebookovém profilu společnosti uvedl, že podepsal s dubajskou policií memorandum o spolupráci a jeho korporace byla vyzvána, aby začala sériově vyrábět tyto stroje pro dubajský trh.

Pozoruhodné je, že v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl důstojník dubajské policie Chálíd al-Razúkí úplné jiné údaje. Podle něj stroj unese jen 100 kilogramů, zato je schopný fungovat až 40 minut.