Kyborgové, drony, roboti. V Praze startuje futuristický vědecký festival

Na nultém ročníku festivalu Future Port Prague, který chce ukázat možnosti vývoje techniky a elektroniky pro budoucnost, budou mít lidé možnost vyzkoušet si drony, jízdu novou Teslou X či se seznámit s robotem ovládaným přes internet.

Cílem festivalu je představit pozitivní vizi budoucnosti, v níž jsou lidé podporováni, nikoliv zastrašováni technologiemi. 

Pořadatelé chtějí představit grafen, formu uhlíku, jehož vlastnosti prý „předčí i lidskou fantazii“. „Je ultratenký a přitom tvrdší než ocel, průhledný, ohebný a dokonale vede elektrický proud. Brzy bude dominovat v elektronice, strojírenství, letectví, medicíně a mnoha dalších oborech,“ uvedla Renata Hladná z Future Port Prague.

Program zveřejněný na webových stránkách festivalu slibuje i témata jako medicína budoucnosti, internet věcí, umělá inteligence či auta bez lidských řidičů.

Hlavní hvězdou této přehlídky technologií bude kyborg Neil Harbisson, muž, který si nechal do hlavy zabudovat anténu převádějící barvy na vibrace. Harbisson spojuje propagaci technologií s uměleckými vizemi, díky anténě snímající barvy tvoří například svérázné zvukové portréty osobností, s nimiž se setkal.

Hladná uvedla, že na konferenci, která je součástí akce, vystoupí i osobnosti ze světa vědy či byznysu.

Tři základní myšlenky festivalu

  1. Změny způsobené technologiemi se týkají i mne, mé společnosti, mého života – není to něco, co se děje v daleké zemi nazývané Silicon Valley, a dostane se sem nejdříve za 15 let.
  2. Je to velká výzva, ale ještě větší příležitost – technologie, které jsou dnes přístupné jednotlivcům a malým podnikům „za hubičku“, byly před 20 lety vyhrazeny pouze vládám, armádě a největším korporacím s miliardovými rozpočty.
  3. Jsou tu jednoduché způsoby, jak začít – experimentování, neustálé učení a rychlé prototypování jsou snadné metody, které vám ukáží, že nemusíme bojovat, nýbrž můžeme využít jejich sílu ve vlastní prospěch.