Tento týden bude patřit vědě. Do Prahy dorazí kyborg, který vidí vibrace

Tento týden bude v Praze patřit vědě a technologiím. V hlavním městě se konají dva festivaly pro veřejnost, které zábavnou formou přiblíží zajímavé poznatky z přírodních a technických oborů a ukážou nové trendy vývoje v elektronice či kybernetice. Zajímavostí bude také čtvrteční videomapping na budovu Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze, který přestaví historii této školy.

První z akcí pro veřejnost je středeční Festival vědy na travnaté ploše na Vítězném náměstí v Dejvicích. Má podtitul Zábavná vědecko-technická laboratoř na Kulaťáku a je určený hlavně pro děti ze základních škol a studenty středních škol. Od 8:30 do 18:00 si tu návštěvníci budou moci prohlédnout nebo přímo vyzkoušet nejrůznější experimenty, třeba hoření železa, psaní elektrodou a tajným písmem, ovládání robotické ruky nebo pokusy s tekutým dusíkem o teplotě kolem -169 °C.

Velký zájem čekají organizátoři u stánků Vysoké školy chemicko-technologické, kterou zástupci této školy pojali jako raketovou základnu. „Chemici chystají různé experimenty s ohněm, při nichž zažehnou mimo jiné model raketového motoru,“ uvedla za pořadatele Tamara Mašatová. Zájemci budou mít možnost vystřelit si vlastní raketku nebo si nechat zapálit oheň přímo na ruce.

Drony, roboti, autonomní auta

Hned následující den se v arénu technologií promění Pražská tržnici v Holešovicích. Na nultém ročníku festivalu Future Port Prague, který chce ukázat možnosti technického vývoje techniky a elektroniky pro budoucnost, budou mít lidé možnost vyzkoušet si drony, jízdu novou Teslou X či se seznámit s robotem ovládaným přes internet.

Pořadatelé chtějí také představit grafen, formu uhlíku, jehož vlastnosti prý „předčí i lidskou fantazii“. „Je ultratenký a přitom tvrdší než ocel, průhledný, ohebný a dokonale vede elektrický proud. Brzy bude dominovat v elektronice, strojírenství, letectví, medicíně a mnoha dalších oborech,“ uvedla Renata Hladná z Future Port Prague. Program zveřejněný na webových stránkách festivalu slibuje i témata jako medicína budoucnosti, internet věcí, umělá inteligence či auta bez lidských řidičů.

Hlavní hvězdou této přehlídky technologií bude kyborg Neil Harbisson, muž, který si nechal do hlavy zabudovat anténu převádějící barvy na vibrace. Harbisson spojuje propagaci technologií s uměleckými vizemi, díky anténě snímající barvy tvoří například svérázné zvukové portréty osobností, s jimiž se setkal. Jak upozornila Hladná, na konferenci, která je součástí akce, vystoupí i nejrůznější osobnosti ze světa vědy či byznysu.

Neil Harbisson
Zdroj: ČTK

Pro čtvrteční večer připravila ČVUT světelnou projekci na svou budovu Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) v Dejvicích. „Na vnější plášť budovy A je po setmění plánovaný opakující se videomapping provázející dějinami ČVUT od jeho založení až do současnosti, připomínající úspěchy jednotlivců i spolupracujících týmů a vyhlížející do budoucnosti,“ uvedla mluvčí školy Andrea Vondráková. ČVUT oslavila v lednu 310 let.