Smrtelně roztomilí: lidé ohrožené outloně zabíjí mazlením

Čeští biologové bojují za záchranu outloňů přímo v Indonésii. Bojují tak proti globálnímu trendu, který z poloopic dělá roztomilé domácí mazlíčky.

Na začátku letošního roku vyšla studie, která popsala, že 60 procentům z 504 druhů primátů hrozí krize. „Situace je horší, než si většina z nás myslela,“ uvedl spoluautor studie Dr. Paul Garber, profesor antrolopologie na University of Illinois. „Primáti po celém světě čelí masovému vymírání.“ Mezi těmi nejohoženějšími, které tento seznam uvádí, jsou i outloni.

Outloni jsou noční poloopice, které žijí v jihovýchodní Asii. Z biologického hlediska jde o velmi zajímavá zvířata – ale bohužel mají ještě jednu vlastnost, které přispěla k jejich ohrožení: jsou extrémně roztomilí. Mají veliké výrazné oči, jsou huňatí a mají drobné něžné tlapky, které na tisícovkách videí na YouTube roztomile natahují k lidem. Působí jako plyšové hračky, které právě ožily. A to je právě problém: ve skutečnosti jsou všechny popsané znaky projevem strachu outloňů, který si lidé špatně vykládají.

Pro chov v domácnostech jsou přitom zcela nevhodní. Jsou to noční zvířata, která se velmi špatně chovají bez dostatku informací – nejčastěji hynou asi do roku po zajetí. Aby lidem neublížili, trhají jim pytláci jejich ostré zuby.

Kdo ohrožuje outloně?

Největší hrozbou pro outloně váhavého jsou černé trhy se zvířaty, na kterých je prodáván jako „domácí mazlíček“. Další hrozbou je ztráta a ničení jejich životního prostředí pro účely zakládání plantáží palmy olejné, kvůli nelegální těžbě dřeva apod. Zatímco druhý důvod se příliš ovlivnit nedá, s obchodem s outloni se dá dělat hodně.

„Sledováním či sdílením ,roztomilého' videa či fotografie, kde jsou outloni ,lechtáni', navlečeni v šatičkách, krmeni rýžovou kuličkou nebo kde drží deštníček, nevědomě podporujete utrpení těchto záhadných tvorů! Roztomilost se outloňům stala prokletím a tato videa to otevřeně podporují. Jestliže na tato videa narazíte, měli byste si uvědomit, že zvíře na videu trpí. Pokud právě vy patříte mezi ty, kdo by si chtěl tyto záhadné tvory pořídit domů, nejdříve si přečtěte, jakou cestu musejí tito outloni podstoupit, než se dostanou až k onomu deštníčku do klece kdesi v Evropě, Americe, Rusku, Číně či kdekoliv jinde,“ uvádí český záchranný program Kukang, jehož činnost se snaží proti tomuto fenoménu bojovat.

Youtubeové boje

Všechno to začalo už v roce 2009, kdy bylo poprvé nahráno na server YouTube video se samicí outloně malého jménem Sonya. Od té doby jsou videa, kde jsou outloni drženi jako domácí mazlíčci, stále více populární. Tato popularizace má přímý dopad na poptávku po těchto záhadných tvorech, kteří jsou například jedinými jedovatými primáty na světě. Tento přímý negativní vliv na ilegální obchod s outloni byl potvrzen také profesorkou Annou Nekaris ve vědecké studii zveřejněné v odborném časopisu PLOS ONE.

Vědkyně studovala 12 411 komentářů pod videy zveřejněnými na YouTube v průběhu 33 měsíců. Zjistila, že celá čtvrtina z nich spočívala v otázkách typu „kde se dá něco tak roztomilého sehnat“. Zájem o černý trh a tedy i pašování outloňů je tedy enormní – současně se však autorce podařilo prokázat, že pokud takové diskuze „infiltrují“ informovaní lidé, dokáží velmi snadno zájem o koupi zvířat změnit pomocí kvalitních informací v odpor proti pašování outloňů.

Češi pro záchranu outloňů

The Kukang Rescue Program vedou přímo na Sumatře čeští pracovníci a Zoo Ostrava je jeho hlavním partnerem. Jeho cílem je záchrana outloně váhavého. Největší nebezpečí pro outloně představuje nelegální odchyt a prodej na zvířecích trzích jako domácích mazlíčků. Proto na Sumatře vzniklo záchranné a rehabilitační centrum pro outloně zabavené na těchto trzích. Zvířata do centra přicházejí v zuboženém stavu. Po nutné rekonvalescenci mají naději vrátit se zpět do volné přírody. Peníze získané ze startovného budou použity například na vybavení kliniky, dostavbu centra či veterinární přípravky.