Sedm klíčů, které vládnou internetu. Jeden z nich drží i Čech

V létě roku 2010 se internet změnil – aniž by si toho drtivá většina jeho uživatelů všimla. Mimo jiné vznikly „klíče“, které mohou znovu nahodit celý systém internetu. Držitelem jednoho ze sedmi kódů je Čech Ondřej Surý.

Největší změnou, která roku 2010 nastala, bylo spuštění zabezpečených DNS serverů (DNSSEC). Až do té doby se dala tato část systému snadno zneužít, ale s novým zabezpečením je to mnohem méně pravděpodobné. Již není tak snadné vydávat se za někoho jiného, nedají se tak banálně snadno falšovat adresy ani přesměrovávat uživatele na podvodné stránky. A současně vznikl záložní systém, který umožňuje obnovit internet v případě průšvihu.

Klíč k internetu má Čech (zdroj: ČT24)

Je to mechanismus, který má zajistit, že pokud by došlo k nejhoršímu a celý internet se nějak zhroutil, mohl by se znovu nastartovat, aniž by došlo k významným ztrátám dat. Jde v dnešní době o obrovskou moc, na internetu je jen málo důležitějšího než tato schopnost. Aby bylo vše z lidského hlediska zcela zabezpečené, restartovalo by systém sedm osob, každá musí být vlastníkem speciálního klíče. 

Karta, která zachrání web

Speciální karta s kódem umožňuje přístup k počítači, který spustí proces restartování internetu. Podle dostupných informací by se muselo nejméně pět ze sedmi držitelů „klíčů k internetu“ shromáždit na jednom místě ve Spojených státech amerických: na každé kartě je uvedena část kódu, který může restartovat celý proces.

  • DNS je systém, který překládá doménové jméno na IP adresu. Má značně otevřenou architekturu, takže může snadno dojít k jeho zneužití – pokud není zabezpečen.
    DNSSEC je obranný systém, který brání tomu, aby informace v DNS byly jakkoliv zfalšovány nebo narušeny. Kdyby nefungoval, mohli by uživatelé přijít o hesla nebo by mohli chodit omylem na weby, kam nechtějí.

Tyto klíče má sedm fyzických osob z Velké Británie, USA, Burkina Fasa, Trinidadu a Tobaga, Kanady, Číny a – České republiky. Držitelem českého kódu je Ondřej Surý, který zastupuje sdružení CZ.NIC. Toto sdružení se dlouhodobě věnuje DNS A DNSSEC – v České republice už od roku 2008. 

„Je to zašifrováno mechanismem, který se nazývá Shamirovo schéma. Je potřeba pět ze sedmi klíčů, aby se dala rozšifrovat ta záloha,“ uvedl Ondřej Surý. Internet by se tímto mechanismem ale rozhodně nedal vypnout, dodává majitel klíče.

Celý proces je úmyslně složitý – má se tak zajistit, aby bylo vše zcela důvěryhodné a nikdo ho nemohl zneužít. Má jít také o obranu proti podezření, že toto klíčové místo mají pod kontrolou jen Spojené státy.