Kriminalita se snižuje, přesouvá se ale na internet

Počet krádeží se loni výrazně snížil, kriminalita se přesouvá do kyberprostoru. Vyplývá to ze zprávy o činnosti státního zastupitelství za rok 2015. Státní zástupci za minulý rok podali obžalobu na celkem 84 327 fyzických osob a 192 právnických osob. Soudy uznaly vinu u více než 94 procent z nich.

Ze statistik také vyplývá pokles „tradiční“ majetkové kriminality, kam patří například prosté krádeže či krádeže vloupáním. Pokles se ale týká i úvěrových podvodů, loupeží nebo trestných činů zanedbání povinné výživy. Nepřibývá ani násilných zločinů.

  • Obžalovaných bylo 84 327 fyzických a 192 právnických osob. Zkrácené přípravné řízení jako forma přípravného zřízení stále převažuje, bylo použito u 52,1 procent případů. V roce 2014 bylo použito u 63,9 procent případů. Největší podíl trestných činů měla za minulý rok majetková trestná činnost. Neustále se snižuje počet trestných činů spáchaných z rasových, národnostních a jiných nenávistných pohnutek. Většinu trestních případů (84,8 procent) vyřídili státní zástupci do dvou týdnů.

Kriminální jednání se také podle zprávy Nejvyššího státního zastupitelství stává čím dál více sofistikovanějším. Zároveň se častěji odehrává v kyberprostoru. „Internet poskytuje pachatelům relativní anonymitu pro porušování zákona, ať už se jedná například o napadení účtů prostřednictvím internetového bankovnictví, zneužívání informací ze sociálních sítí nebo podvodné e-shopy,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Převaděčství se ČR zatím nedotklo

Mezi další formy internetové trestné činnosti patří například pronásledování bývalých partnerů pomocí internetu či trestné činy spojené s dětskou pornografií šířenou na sociálních sítích.

Zpráva dále upozorňuje na převládající nízkou míru oznamování korupčního jednání, což autoři spojují s nedostatečnou právní ochranou takzvaných whistleblowerů, tedy těch lidí, kteří upozorňují na nezákonné praktiky skupin a institucí, v nichž působí.

Fenomén ilegální migrace zatím podle zprávy nepřinesl na území České republiky žádný výrazný nárůst případů organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, tedy převaděčství.

Celou zprávu naleznete zde.