Dva astronauti na sedmihodinové misi opravovali ISS

Dva američtí astronauti strávili ve čtvrtek přes šest hodin při opravě a údržbě na vnějším plášti Mezinárodní vesmírné stanice, kde odmontovali nepoužívaný chladič a připevnili kameru s vysokým rozlišením.

Úkolu se ujali velitel Jeff Williams a letová inženýrka Kate Rubinsová, z nitra ISS jim asistoval japonský astronaut Takuya Onishi. Dvojice astronautů opustila přechodovou komoru ve 14:05 SELČ, zpět do bezpečí stanice se podle NASA vrátila ve 20:41 SELČ. „Astronauti zvládli všechny naplánované úkoly i něco navíc,“ uvedla NASA na Twitteru.

Cíl mise je důležitý

  • Možná se vám zdá, že výrazy astronaut a kosmonaut používáme v článcích náhodně, ale není tomu tak. V americkém kosmickém výzkumu a poté v evropském kosmickém výzkumu se tradičně používá výraz astronaut, zatímco východní blok označoval cestovatele do vesmíru výrazem kosmonaut. V současné době je situace komplikovanější, ale toto označení se používá zjednodušeně i nadále. Pro úplnost: čínští vesmírní dobyvatelé se nazývají tchajkonauti.

Odstraněný chladicí panel byl na vnější plášť ISS umístěn v roce 2012 a měl pomoci vyřešit problém s chlazením stanice. Nakonec se však ukázalo, že problém byl na jiném místě, a panel se k původnímu účelu nevyužíval. Nyní NASA rozhodla o odstranění panelu a o jeho uložení na ISS jako náhradní díl.

Druhým úkolem astronautů byla instalace první z několika kamer s vysokým rozlišením, které NASA plánuje rozmístit na vnějším plášti stanice. Nová monitorovací zařízení budou sloužit nejen k obhlídce stanice a výhledům do okolního vesmíru, ale také k lepšímu sledování pohybu přilétajících a odlétajících nákladních lodí, uvedl portál gizmodo.

Dvojice při výstupu do vesmíru také zabezpečila spoje, které umožňují otáčet jedním z ramen se solárními panely, jež se starají o zásobování stanice energií. 

Oba astronauti se na vesmírné procházce ocitli již podruhé v krátké době, před týdnem opravovali během o něco kratší mise jiné důležité přístroje. Velitel Williams je již ostříleným veteránem takových oprav, ale inženýrka Rubinsová se na vesmírnou procházku vydala teprve podruhé v životě.

Mezitím v ruské sekci ISS

Američtí astronauti se na tento úkol pečlivě připravovali po dobu minulých tří dnů. Ani v ruské sekci stanice se ale během té doby nezahálelo: tři kosmonauti, kteří ji obývají, během té doby provedli několik experimentů. Letoví inženýři Alexej Ovčin a Oleg Skripočka vykonali odběry krve a slin, na nichž se bude zkoumat, jak reaguje lidský organismus na dlouhodobý pobyt ve stavu beztíže. Poté provedli oba kosmonauti simulaci opuštění stanice – ta se jim bude už brzy hodit; na Zemi se vrací kosmickou lodí Sojuz už 6. září.

Jak extrémní může být vesmírná procházka? Podívejte se na rozhovor s americkým astronautem Scottem Parazynskim v pořadu Hyde Park Civilizace:

Scott Parazynski (zdroj: ČT24)