TÉMA

Založeno 1918

Kubišovo sako a limuzína od Stalina. Pražský hrad vystavuje Doteky státnosti

Expozice Doteky státnosti v Jízdárně Pražského hradu vypráví jednak příběhy státních symbolů, představuje ovšem také unikátní předměty, jež dosud nebyly vystaveny. Patří mezi ně pohraniční sloup z 20. let minulého století, který se Vojenskému historickému ústavu (VHÚ) podařilo získat teprve před rokem. Mezi exponáty je také sako hrdiny odboje Jana Kubiše nebo lafeta, která posloužila při pohřbech dvou prezidentů.
11. 5. 2018|

TGM ještě neřekl poslední slovo, až v roce 2025. Hrad vystavil jeho zapečetěný vzkaz

Výstavu Labyrintem dějin českých zemí na Pražském hradě doplnila nově obálka s posledními slovy prvního československého prezidenta. Jaký vzkaz Tomáš Garrigue Masaryk svému synovi Janu Masarykovi nadiktoval, je možné zjistit ovšem až za sedm let. Do té doby musí obálka zůstat zapečetěná.
30. 4. 2018|
100 let Československa

Labyrintem českých dějin: kat Mydlář ani kníže Vladislav nemají listovní tajemství

Přes tisíc let české historie se vměstnalo do Císařské konírny na Pražském hradě. Návštěvníci procházejí Labyrintem dějin českých zemí „pozpátku“ – ze současnosti se vracejí do dávných časů. Zlomové okamžiky připomínají významné předměty a dokumenty, od smlouvy o vstupu Česka do Evropské unie přes žádost kata Mydláře až k nejstarší dochované listině dokládající existenci českého státu.
27. 2. 2018|