TÉMA

Výpravní budova

Železničáři nabízejí výpravní budovy k pronájmu. Zjišťují, jaké služby by mohli v objektech podnikatelé nabízet

Správa železnic připravuje rekonstrukci desítek výpravních budov, které už neslouží původnímu účelu. Vlaky totiž řídí dálkově. Volné prostory teď nabízí k pronájmu a od zájemců sonduje, jak by je chtěli využít. Železničáři aktuálně prověřují nabídky několika desítek budov, v jižních Čechách jde o výpravní budovy v Čížové, Mirovicích nebo Vráži u Písku.
1. 3. 2024|

Plzeňské nádraží projde opravou za plného provozu. Zachovat má noblesní rakousko-uherský styl

Začala oprava víc než sto let staré výpravní budovy hlavního nádraží v Plzni, Správa železnic (SŽ) zrekonstruuje objekt od základů po střechu. Práce na památkově chráněném objektu by měly trvat dva a půl roku. Správa železnic za ně zaplatí téměř 670 milionů korun. Navazují na opravy kolejišť a nástupišť z minulých let.
17. 8. 2021|

Rekonstrukce výpravní budovy ve Strakonicích stála téměř 80 milionů, nově nabízí zázemí pro cestující

Správa železnic (SŽ) opravila výpravní budovu ve Strakonicích, která je součástí přestupního dopravního terminálu. Budova za 79 milionů korun získala novou střechu, kromě toho stavební firma zbourala i sousední drážní objekt. V prvním patře budovy se nyní nachází prostory pro cestující včetně pokladen, druhé patro slouží jako zázemí železničářů, uvedla mluvčí SŽ Radka Pistoriusová.
30. 6. 2021|