TÉMA

Veřejný ochrance práv

Soud odmítl žalobu ombudsmana ohledně Šantovky Tower v Olomouci

Olomoucký krajský soud opět odmítl žalobu úřadu veřejného ochránce práv proti územnímu rozhodnutí pro stavbu budovy Šantovka Tower blízko městské památkové rezervace v Olomouci. Investor kvůli žalobě a odkladnému účinku dosud nemohl požádat o stavební povolení. Krajský soud se případem začal znovu zabývat poté, co Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil jeho předchozí verdikt, jímž žalobu ombudsmana v březnu 2022 odmítl. Soudci i tehdy dospěli k závěru, že ochránce práv neprokázal k jejímu podání závažný veřejný zájem. Ombudsman Stanislav Křeček řekl, že pravděpodobně podá další kasační stížnost.
20. 3. 2024|

Nemocnice skartovala záznam o sterilizaci, ženě se po zásahu ombudsmana omluvila

Alespoň omluvy se po zásahu veřejného ochránce práv dočkala žena z Moravskoslezského kraje, která chtěla žádat o odškodnění za protiprávní sterilizaci. Nemocnice záznam o sterilizaci skartovala o třicet let dřív, než podle předpisů měla. Ombudsman o tom informoval na svém webu. Oběti protiprávních sterilizací z období od července 1966 do konce března 2012 mohou od příštího roku získat odškodné od státu tři sta tisíc korun, přihlásily se jich stovky.
19. 2. 2024|

Zástupkyně ombudsmana Šimůnková by byla ráda, kdyby jí Křeček vrátil odebranou agendu

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková požaduje, aby jí veřejný ochránce práv Stanislav Křeček vrátil odebranou agendu. Kromě toho stojí i o omluvu. Sporem mezi Křečkem a Šimůnkovou se zabýval sněmovní petiční výbor, vyslechl stanovisko Šimůnkové. Podle šéfa výboru Tomia Okamury (SPD) Křeček zdůvodnil rozhodnutí odebrat své zástupkyni agendu prodlevami při řešení případů. Šimůnková se proti tomu ohradila. Podle šéfky sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) musí ochránce a jeho zástupkyně najít cestu, jak dál spolupracovat.
13. 7. 2022|