TÉMA

Svastika

Lidé v Praze si připomněli První máj, nechyběly akce na podporu Ukrajiny ani majáles

Politici i občané si při několika akcích v Praze připomněli 1. máj, svátek práce i lásky. Na Střeleckém ostrově se dopoledne při této příležitosti sešli komunisté, své pikniky tam uspořádali i anarchisté a mladí příznivci ČSSD a Strany zelených. Studenti slavili v majálesovém průvodu, který prošel centrem Prahy. Nechyběla ale ani akce připomínající dění na Ukrajině, která čelí ruské invazi. Spolek Pražský Majdan za tímto účelem otevřel na Staroměstském náměstí osvětový stánek.
1. 5. 2022|

Staly se symboly počátku nacistického zla. Před 85 lety schválila třetí říše norimberské zákony a novou vlajku

15. září 1935 přijal nacisty ovládaný německý parlament novou červenou vlajku se svastikou uprostřed bílého kruhu. Ta se stala symbolem druhé světové války a zla, které režim Adolfa Hitlera během dvanácti let svého fungování spáchal. Ve stejný den byly schváleny i zákony o ochraně německé cti a německé krve a o říšském občanství, lépe známé pod názvem norimberské zákony. Ty dodaly formální legitimitu antisemitským opatřením Hitlerovy diktatury a připravily půdu pro fyzickou likvidaci židovské menšiny. Zákony zůstaly v platnosti až do září 1945, kdy je spolu s další nacistickou legislativou zrušila Spojenecká kontrolní rada.
15. 9. 2020|

Ženu z demonstrace SPD se svastikami na řetízku potrestal soud podmínkou

Šestiměsíční vězení s podmíněným odkladem na dva roky – takový trest uložil soud ženě, která přišla na dubnovou demonstraci hnutí SPD s přívěsky se symbolem hákového kříže. A to za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv člověka a občana. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Verdikt soudu je pravomocný.
15. 11. 2019|