TÉMA

Starožitník

Odvolací soud potvrdil vinu starožitníka Salmona. Připravil Univerzitu Karlovu o dvacet milionů ve sporu o zakládací listiny

Starožitník Josef Salmon připravil Univerzitu Karlovu o dvacet milionů korun. Jeho vinu a trest potvrdil odvolací pražský městský soud. České televizi informaci sdělila mluvčí Eva Švíglerová z Obvodního soudu pro Prahu 1, který o případu rozhodoval v první instanci. Zakládací listiny zmizely z archivu před více než sto lety. Starožitník je získal v roce 2018 a prodal univerzitě za dvacet milionů korun. Rozhodnutí je pravomocné, Salmon se proti němu ale dál brání. V případu teď bude ale rozhodovat Nejvyšší soud.
17. 5. 2023|

Starožitník Salmon připravil Univerzitu Karlovu o 20 milionů, rozhodl nepravomocně soud v kauze listin

Univerzita Karlova byla podle soudu okradena o 20 milionů korun, když kupovala své zakládací listiny ze čtrnáctého století. Nepravomocný verdikt uložil starožitníkovi Josefu Salmonovi, aby peníze vrátil. Cenné dokumenty už před víc než sto lety zmizely z archivu. V roce 2018 je získal Salmon a obratem prodal, i když podle obžaloby věděl, že patří státu. Starožitník odmítá, že by udělal cokoli nezákonného.
8. 12. 2021|

Kauza zakládacích listin Univerzity Karlovy u soudu. Podle žalobce starožitník věděl, že jsou kradené

Obvodní soud pro Prahu 1 ve čtvrtek projednával případ prodeje listin ze 14. století Univerzitě Karlově. Podle obžaloby byly zakládací dokumenty papeže Klimenta VI. ukradeny v 19. století ze zemského archivu. Před třemi lety získal listiny pražský starožitník, který je obratem prodal univerzitě za 20 milionů. Podle policie tím porušil zákon a vysokou školu okradl. Starožitník to odmítá.
24. 6. 2021|