TÉMA

Saber Guardian 2021

Přes Česko se vrací konvoj americké armády, první vozy překročily hranici u Břeclavi

Do České republiky vjela přes hraniční přechod u Břeclavi krátce před 21:30 první vozidla amerického vojenského konvoje, který se vrací ze cvičení NATO v Maďarsku na svoji základnu v Německu. Sdělila to mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Kvůli plynulosti dopravy je konvoj opět rozdělen na menší části, které po českých silnicích pojedou asi s hodinovými rozestupy. Další skupiny konvoje přijedou v pondělí a v úterý večer. Celkem se přes Česko přesune asi 600 vojáků s více než 200 vozidly.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 21:50|

Do Rančířova dorazili další vojáci amerického konvoje, ti poslední Česko opustí v noci

Do Rančířova na Jihlavsku v úterý nad ránem dorazili další vojáci amerického konvoje. Dvě ze tří skupin, které do Česka přijely v pondělí v pozdně večerních hodinách z Německa, jsou již ve stanovém táboře. Třetí je ještě na cestě – krátce před osmou ranní jela po dálnici D1. Informovala o tom mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. V Rančířově je také konvoj, který v úterý zůstal na pražské Ruzyni. Větší část již Česko opustila, poslední američtí vojáci odjedou v noci.
25. 5. 2021|

V Česku je další část amerického vojenského konvoje

Do Česka dorazily ve večerních hodinách další části konvoje amerických vojáků, kteří se přes české území přesouvají na cvičení do Maďarska. Stejně jako jejich předchůdci zamíří do Rančířova na Jihlavsku, kde přenocují. Do stanového tábora v Rančířově již v pondělí nad ránem dorazily tři skupiny konvoje, který do Česka přijel v neděli večer. Čtvrtá skupina zůstala kvůli zpoždění v ruzyňských kasárnách v Praze. Důvodem bylo, aby neblokovala ve špičce provoz na dálnici. Do Rančířova odsud vyrazila v pondělí krátce po 20:30.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 22:39|

Část konvoje NATO už je v Rančířově, po přespání budou vojáci pokračovat do Maďarska

Do Rančířova na Jihlavsku časně ráno dorazila první část konvoje amerických vojáků, kteří přes Česko přejíždí z Německa na cvičení NATO v Maďarsku. Na cestu se opět vydají večer, Českou republiku opustí na hraničním přechodu v Břeclavi. Další dvě části konvoje do Česka přijedou v neděli a v pondělí večer.
23. 5. 2021Aktualizováno23. 5. 2021, 11:57|

Českem projedou američtí vojáci směřující na cvičení NATO

Přes Česko přejedou od 22. do 26. května tři konvoje amerických vojáků směřujících z Německa na mezinárodní cvičení Severoatlantické aliance (NATO) v Maďarsku. Bude v nich šest set vojáků a 190 kusů techniky. Přesuny po dálnicích jsou naplánovány na večer a brzké ráno, aby neomezovaly běžný provoz. Po stejné trase se jednotky USA budou vracet v půlce června. Informoval o tom Generální štáb Armády ČR. Američtí vojáci se na alianční cvičení NATO Defender Europe přesunují přes Česko pravidelně od roku 2015. Výjimkou byl loňský rok, kdy se cvičení nekonalo.
12. 5. 2021|