TÉMA

Poradna při finanční tísni

Poslanci podpořili zkrácení doby oddlužení na tři roky. Odsouhlasili i pravidla elektronického vedení zdravotní dokumentace

Doba oddlužení se zřejmě zkrátí z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Vládní novelu insolvenčního zákona schválila s některými úpravami sněmovna. Poslanci opozičního ANO neprosadili pro nepodnikající jednotlivce tříleté, čtyřleté nebo pětileté oddlužení podle výše dluhu. Sněmovna schválila i pravidla pro elektronické vedení zdravotní dokumentace. Do vládní novely doplnila také například právo pacienta na bezplatné získání první kopie dokumentace nebo výpisu z ní a úpravu, která umožní sledování četnosti darování krve. Vznikne navíc nový informační systém s cílem zlepšit administraci specializačního a nástavbového vzdělávání zdravotnických pracovníků. Obě novely nyní dostanou k posouzení senátoři.
22. 5. 2024Aktualizováno22. 5. 2024, 23:10|

Situace se nelepší, konstatují energetici. Problémy se nejvíce dotknou chudších domácností

Rostoucí ceny energií se nejvíce dotknou nízkopříjmových domácností, varují ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal a sociolog Daniel Prokop. Místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie Jan Zápotočný a ředitel marketingu společnosti MND Jan Sýkora apelovali na spotřebitele, aby v případě problémů se splácením kontaktovali dodavatele. Tématu se věnovala středeční Devadesátka.
15. 12. 2021|

Stovky nových případů měsíčně řeší teď dluhová poradna, v problémech se ocitají především starší lidé

Obavy z finanční tísně má většina Čechů a bezmála polovina lidí už o část svých příjmů přišla. Jak vyplývá z průzkumu Poradny při finanční tísni a České spořitelny, nejvíce tento propad zasáhl Čechy ve věku 54 a více let. Finanční problémy řeší většina domácností omezováním svých výdajů. Podle ředitele této poradny Davida Šmejkala jde nyní o stovky nových případů měsíčně.
23. 3. 2021|