TÉMA

Pavel Plevka

Vědci by měli více mluvit s veřejností. Změny od ní přicházejí častěji než od politiků, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce

Zdravotní krize, klimatická krize, krize potravinářská. S čím si vědci poradí a na co je lidský mozek krátký? V pořadu Fokus Václava Moravce diskutovali odborníci na téma Věda jako spása. Pozváni byli molekulární biolog Marián Hajdúch, strukturní virolog Pavel Plevka, odbornice na enviromentální chemii Jana Klánová, bioklimatolog Miroslav Trnka, agroekoložka Milada Šťastná a rostlinný genetik Karel Říha.
18. 10. 2022|

V Česku vznikne Národní institut virologie a bakteriologie. Finance se mají investovat do lidí a přístrojů

Práce osmadvaceti vědeckých týmů v České republice, které studují viry a bakterie, bude podpořená 1,3 miliardy korun z evropských fondů. Vznikne Národní institut virologie a bakteriologie (NIBV), který propojí ústavy Akademie věd ČR, Univerzitu Karlovu a Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, Masarykovu univerzitu v Brně a Univerzitu Palackého v Olomouci. Cílem je připravit vědecké poznání na budoucí pandemie.
21. 6. 2022|

Vědci z Masarykovy univerzity popsali, jak viry přenáší genetickou informaci do napadených buněk

Vědci z institutu CEITEC Masarykovy univerzity popsali různé způsoby uvolňování genetické informace z virového genomu. Při výzkumu spojili znalosti z oboru virologie, pozorování z elektronového mikroskopu a počítačovou simulaci. Výsledky uveřejnil odborný časopis Americké chemické společnosti ACS Nano.
14. 12. 2021|

Fokus Václava Moravce na téma Soumrak rozumu

Co odhalila pandemie? Jaké limity má věda a jaké jsou limity politického rozhodování? V pořadu Fokus Václava Moravce na téma Soumrak rozumu v sídle Národní knihovny v Klementinu diskutovali chemik Pavel Jungwirth, psychiatr Cyril Höschl, virolog Pavel Plevka, imunoložka Jiřina Bartůňková, internista Richard Češka a filozof Václav Němec.
10. 11. 2020Aktualizováno10. 11. 2020, 22:00|

Náhodné výstřely v chaosu, kritizuje Richterová. Podle Vojtěcha vláda pandemii aktivně řeší

Vláda uvedla v pondělí několik novinek při postupu v rámci druhé vlny pandemie koronaviru. Chce například ulevit přetíženým stanicím v ohniscích nákazy tím, že sníží počet lidí, které bude hygiena při trasování kontaktovat. Pomoct by měl i jednotný systém, který vzniká v Olomouci v rámci chytré karantény. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) věří, že mají situaci pod kontrolou, poslankyně Olga Richterová (Piráti) se však obává, že vláda podcenila letní přípravu a současné kroky jsou jen prázdná gesta. Diskutovali v pořadu Události, komentáře.
8. 9. 2020|