TÉMA

Otrava krve

Vědci v Brně budou zkoumat sepsi. Chtějí naučit umělou inteligenci předpovědět rozvoj a následky

Brněnští vědci budou spolu s evropskými odborníky příštích pět let zkoumat následky sepse. Tým z Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC), které je společným pracovištěm Fakultní nemocnice u sv. Anny a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, získal na projekt evropský grant přesahující sto osmdesát milionů korun. Výzkum bude koordinovat v šesti evropských zemích. Snahou je kromě jiného naučit umělou inteligenci, aby uměla předpovídat rozvoj následků po prodělání sepse.
27. 2. 2024|

Stíhání šesti osob v případu otravy pacientů v Nemocnici Frýdlant žalobce zastavil

Trestní stíhání všech šesti obviněných zdravotníků ve čtyři roky starém případu otravy pacientů v Nemocnici Frýdlant na Liberecku krajský státní zástupce zastavil. Zdůvodnil to neprůkaznými závěry znalců.
26. 9. 2022|

Policie obvinila šest osob v případu otravy krve pacientů v Nemocnici Frýdlant

V případu otravy pacientů v Nemocnici Frýdlant, ke které došlo před čtyřmi roky, padlo šest obvinění. Zdravotníkům hrozí až čtyři roky vězení, soud ale může uložit také peněžitý trest. Všichni proti zahájení trestního stíhání podali stížnost, uvedla televize CNN Prima News na svém webu. Otravou krve onemocnělo devět ze čtyřiadvaceti pacientů operovaných v nemocnici od 26. do 28. listopadu 2018. Poškození pacienti si už vymohli odškodnění. Krajská nemocnice Liberec, která nyní zařízení provozuje, považuje obvinění za spekulativní.
12. 8. 2022|