TÉMA

Nur-Sultan

Kazachstán přejmenoval své hlavní město Nur-Sultan zpět na Astanu

Kazachstánští zákonodárci v pátek přejmenovali své hlavní město Nur-Sultan zpět na Astanu. Metropole dostala název Nur-Sultan v roce 2019 na počest někdejší hlavy státu Nursultana Nazarbajeva, od něhož se současný prezident Kasym-Žomart Tokajev i jeho vláda snaží distancovat, uvedla agentura Reuters.
17. 9. 2022|

Kazachstánské úřady zadržely expremiéra, podezírají ho z velezrady. Tokajev mluvil s Putinem

V kazachstánském městě Almaty se v sobotu ráno znovu ozývala střelba, informují BBC a agentura Interfax. Podle kazachstánského ministerstva vnitra od počátku nepokojů bezpečnostní složky zadržely na 4400 lidí, včetně bývalého premiéra a exšéfa kontrarozvědky Karima Masimova, jehož úřady podezírají z velezrady. Prezident Kasym-Žomart Tokajev telefonoval se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem o opatřeních nutných ke stabilizaci situace.
8. 1. 2022Aktualizováno8. 1. 2022, 20:42|

Byl slyšet děsivý zvuk, letadlo se ve vzduchu třáslo. Dvanáct mrtvých po pádu Fokkeru 100 v Kazachstánu

Dvanáct mrtvých potvrdily kazašské úřady poté, co se u letiště Almaty zřítilo letadlo místních aerolinek s 98 lidmi na palubě. Původní čísla hovořila o patnácti obětech. Stroj při vzletu neudržel výšku a narazil do dvoupodlažní budovy. Při havárii se nejméně 66 lidí zranilo, z nichž padesát záchranáři odvezli do nemocnice. Podle radnice jsou dvě desítky z nich ve vážném stavu.
27. 12. 2019Aktualizováno27. 12. 2019, 11:53|