TÉMA

Mánes

Boj o Mánes. „Neprůstřelná“ správní rada čelí ostré kritice za správu slavné výstavní síně

Dlouholetý spor o Mánes se nyní dostal do dalšího dějství. Výstavní síň, která patří Nadaci českého výtvarného umění (NČVU), spravují podle části umělecké scény její majitelé nehospodárně a netransparentně. Petici, aby NČVU vypsala řádné volby do svých dvou rad, podepsalo skoro dva tisíce lidí. Dozorčí rada navíc nově kritizuje tu správní za amatérismus a nekoncepčnost při správě majetku, který měl sloužit výtvarníkům, podle závažných zjištění ale sloužil spíše rodině bývalé ředitelky NČVU Dagmar Baběradové.
12. 5. 2024|

Fotograf Stranka čelí nařčení z kopírování jiných autorů a hájí se poctou. Případ otevírá etické dilema

Český fotograf Martin Stranka byl na sociálních sítích nařčen z plagiátorství a kopírování jiných autorů. Část jeho tvorby má údajně překlápět celé motivy či scény jiných autorů, zejména Gregoryho Crewdsona a Erwina Olafa. Stranka to odmítá, připouští pouze, že se inspiroval, popřípadě zmíněným autorům skládal poctu. ČT24 oslovila několik kurátorů, nizozemské zastoupení Erwina Olafa i advokátku se specializací na autorské právo, aby se k případu vyjádřili.
13. 12. 2021|

Kupka, Štyrský, Čapek nebo Toyen. Dvě výstavy představují Generace spolku Mánes

Možnost projít se učebnicí dějin českého výtvarného umění nabízí dvě současné výstavy v Praze, které připomínají více než 120 let tvorby Spolku výtvarných umělců Mánes. Dvojvýstava nazvaná Generace představuje osobnosti typu Antonína Slavíčka, Maxe Švabinského, Emila Filly, Otto Gutfreunda, Václava Špály, Jana Zrzavého, Jindřicha Štyrského, Františka Kupky, Josefa Čapka nebo Toyen.
9. 7. 2019|