TÉMA

Lékařská fakulta UK v Plzni

Lékařské fakulty mají přijímat více studentů, podle děkanů chybí peníze na vyučující

Kvůli nedostatku lékařů mají univerzity v Česku každým rokem přijímat více zájemců o studium medicíny, tvrdí však, že nemají dostatek peněz na vyučující. Ministerstvo školství uvedlo, že letos vyčlenilo na snížení mzdových nerovností stovky milionů korun. Situaci může podle děkanů ještě zkomplikovat novela zákoníku práce, podle té by se mohla klinická činnost lékařů a výuka oddělit. Změny bude sněmovna řešit ve čtvrtek. V příštím roce mají všechny zdravotnické fakulty dostat půl miliardy navíc.
13. 6. 2024|

Novou rektorkou Univerzity Karlovy se stane lékařka Milena Králíčková

Akademický senát zvolil novou rektorkou Univerzity Karlovy (UK) Milenu Králíčkovou už v prvním kole hlasování. Její funkci ještě musí potvrdit prezident. Nejstarší a největší univerzitu v zemi povede do roku 2026. Dosavadní prorektorka byla zvolena jako první žena v historii školy.
22. 10. 2021Aktualizováno22. 10. 2021, 15:15|

Očkování dětí nad pět let bude správná věc, až ho schválí EMA, uvedli Konvalinka a Lebl

Výhody očkování jednoznačně převažují nad jeho nevýhodami, a pokud ho pro děti ve věku pět až 11 let schválí Evropská léková agentura (EMA), tak by se k vakcinaci mělo přistoupit. Shodli se na tom odborníci v pořadu Události, komentáře. Česko si předobjednalo 700 tisíc vakcín od firmy Pfizer/BioNTech pro tuto věkovou skupinu dětí.
24. 9. 2021|