TÉMA

Kulomet

Starý kulomet ovládají na Ukrajině na dálku a bezdrátově. Armáda by to ráda zavedla jako standard

Starý sovětský kulomet z osmdesátých let našel na bojišti na Ukrajině zcela moderní využití. Je opatřený novým systémem, který řídí střelbu bezdrátově. Střelec se nemusí vystavovat odvetné salvě. Může být schovaný v zákopu nebo v bunkru. Palbu navádí pomocí kamery, jež vysílá obraz do ovladače. Použít může i mobilní telefon. Je určený jak pro obranu linií, tak i boj v městské zástavbě. S vojáky, kteří ho v Doněcké oblasti používají, natáčel štáb ČT.
4. 6. 2023|

Zakázka minulé vlády na kulomety za více než miliardu. Bez soutěže a pětkrát dráž než Norové

Norsko bude nakupovat kulomety stejné značky jako Češi, jenže pětkrát levněji. Český obchod dohodlo ministerstvo obrany pod vedením Lubomíra Metnara (za ANO) a podepsalo ho pouhé tři dny před Vánoci. Strategický kontrakt na belgické kulomety zprostředkovala malá jihočeská firma, a to bez soutěže. Ministerstvo tak mělo k dispozici jedinou nabídku, kterou navíc ani neposuzoval znalec. Pro Reportéry ČT točil Ondřej Stratilík.
24. 1. 2022|

Atentát na íránského vědce byl proveden kulometem řízeným z družice

Listopadový atentát na prominentního íránského jaderného fyzika byl proveden na dálku pomocí umělé inteligence a kulometu s chytrým systémem ovládaným ze satelitu. Uvedla to íránská agentura Tasním s odvoláním na čelného představitele íránských revolučních gard. Z usmrcení vědce Mohsena Fachrízádeha Írán viní Izrael. Ten zodpovědnost za atentát nepotvrdil, ani nevyvrátil.
7. 12. 2020|